Hlavní obsah

Kolem Černobylu na kole. Cykloprohlídky jsou nejnovějším trendem

Poznat Uzavřenou zónu Černobylské jaderné elektrárny z jiné perspektivy. Na to lákají nejnovější prohlídky této oblasti, během nichž si turisté projedou lokalitu s průvodcem na kole. Návštěvníci tak mohou spojit populární aktivitu s poznáním místa, které stále nese stopy po jaderné havárii, k níž tu před 35 lety došlo, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklovýlety po Černobylu se těší velké obliběVideo: AP

 
Článek

Natali Tuljuljuková je jednou z průvodkyň, která se se skupinami turistů na kole vydává do černobylské zóny. Doufá, že návštěvníci tak nechvalně proslulé místo poznají z jiného úhlu. „Administrativa oblasti chce představit cestovní ruch novým způsobem. Až do letoška jste na exkurze mohli vyrazit jen autobusem nebo autem. Cyklistika je něco úplně odlišného,“ míní průvodkyně.

Samotné prohlídky v zóně, která zabírá kolem 2600 kilometrů čtverečních, se nijak výrazně neliší od těch klasických. Snad jen s tím rozdílem, že návštěvníci mezi zastávkami přejíždějí právě na kole. Nemusejí se bát, že by některá známá místa minuli. Prohlídky mají nicméně svá specifika.

„Na trase jsme změřili úroveň radiace. Měli bychom dodržovat běžná pravidla, například zakrýt si oblečením celé tělo. Z trasy se také nesmíme odchýlit,“ vysvětluje Tuljuljuková. Lidé také nesmějí v oblasti jíst a pít, dovnitř i ven mohou samozřejmě jen v doprovodu průvodce.

Jak se oblast mění

Navzdory tomu, že podle zákona nesmějí lidé v uzavřené zóně žít, několik jich tu přece jen bydlí. Obsadili opuštěné domy, například ve vesnici Kupovate.

I tady se návštěvníci během prohlídek zastaví, aby pozdravili místní známou osobu, Marii Ilčenkovou, které se přezdívá bábuška Maria. Ta se do svého původního domova vrátila už několik měsíců po výbuchu v roce 1986. „Jsem šťastná, když vidím návštěvníky, přála bych si jich víc,“ uvedla žena.

Deset nejpůsobivějších snímků z černobylské zóny, které mi ani po letech nedají spát

Cestování

Někteří turisté se do uzavřené zóny vracejí, aby zjistili, jak se mění v průběhu času. I proto jim přišly vhod nové prohlídky na kole. „Jsem tu podruhé a hlavním důvodem, proč jsem dorazila, je příroda. Chtěla jsem vidět, jak se 30 let po tragédii vyvíjí,“ vysvětlila Julia Piddubnovová.

Po konci prohlídek, těsně před opuštěním uzavřené zóny, je turistům kontrolována úroveň radiace.

Popularita prohlídek v černobylské zóně značně vzrostla po uvedení seriálu Černobyl, který vysílala stanice HBO. Před pandemií, tedy v roce 2019, oblast někdejší jaderné elektrárny navštívilo přes 123 tisíc lidí. Ukrajinská vláda se aktuálně chystá požádat o zápis uzavřené zóny na seznam UNESCO.

Radioaktivita v Černobylu vzrůstá, vědce to mate

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám