Hlavní obsah

Koh Ker: Teleport mezi světadíly

Novinky, Jakub Kynčl (Siem Reap)

Kambodža je po celém světě známá chrámovým komplexem v Angkoru. To, co se ukrývá více než 100 kilometrů od něj, však ale už zůstává velkému procentu turistů utajeno. Angkor k sobě jako obří magnet stahuje masy turistů a ostatní místa, která by v jiné zemi požívala status ikonické památky, jsou tak trochu utopena v šedi. Nejinak tomu je i s unikátní pyramidou, která se nápadně podobá mayským chrámům ve Střední Americe.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pyramida chrámu Prasat Thom na archeologickém nalezišti Koh Ker vypadá spíše, jako by ji postavily předkolumbovské civilizace.

Článek

Kambodža není jen Angkor. To je základní myšlenka, kterou by si turisté měli vštípit do hlavy ještě před tím, než tam vycestují. Turistický Siem Reap je skvělý výchozí bod pro výlety do okolí, ale neměli byste se bát město skutečně opustit. Jen nějakých 120 kilometrů (které ale zaberou na místních silnicích zhruba dvě a půl hodiny jízdy) od něj totiž leží chrámový komplex Koh Ker, který je daleko méně navštěvovaný než Ankgor, a přitom nebudete vědět, co fotit dříve.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V Koh Ker mějte oči otevřené. Některé stavby mohou být sice v úplných ruinách, dohánějí to ale úplně jinak...

Cesta na sever země je už dnes bezpečná. Krátce po občanské válce byla posetá minami. Na samotném severním cípu země se nachází chrám Preah Vihear, který najdete i na seznamu světového dědictví UNESCO. O jeho vlastnictví se dlouho přela Kambodža s Thajskem a turisté tam kvůli těmto sporům, které uměly přerůst i v nebezpečné nepokoje, dlouhá léta raději nejezdili. Cesta ze Siem Reapu tam trvá autem něco přes čtyři hodiny. S obezřetným řidičem i pět.

Pokud nechcete trávit celý den v autě a chcete přespávat výhradně v Siem Reapu, je výlet ke chrámovému komplexu Koh Ker asi nejlepším jednodenním výletem, který si můžete dopřát. Vyrazit můžete buď v rámci organizovaného výletu, anebo, což doporučuji, přemluvit nějakého místního majitele automobilu, ať vás tam za nějaký ten dolar zaveze. Můžete tak vyjet brzy ráno a dorazit na místo ještě v době, kdy běžní turisté spí. Cestou u silnice jen zaplatíte vstupné, které činí 10 dolarů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Při prvním pohledu na pyramidu se mi vybavil deset let starý horor Ruiny. Možná i kvůli tomu jsem malou chvíli zcela vážně přemýšlel, zda vystoupit na její vrcholek.

Když dorazíte k hlavní stavbě komplexu Koh Ker, budete mít na malý moment pocit, že jste se přesunuli teleportem někam do Mexika či Belize - do nitra Střední Ameriky, kde obří pyramidovité chrámy leží schovány uvnitř bujné sytě zelené vegetace. Vykoukne tu na vás totiž 36 metrů vysoká pyramida Prang.

Sedmipatrová pyramida chrámu Prasat Thom je něčím, co byste v této části světa ani v nejmenším nečekali. V Kambodži už žádnou další takovou nenajdete. Snad jen čtyřpatrový chrám Baksai Chamkrong v Angkoru by ji mohl vzdáleně připomínat, ale byl by to opravdu hodně chudý příbuzný.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Prasat Pram je jedním z nejmystičtějších míst komplexu Koh Ker. Prasat znamená v jazyku Khmerů chrám či palác, pram pak znamená pět. A na místě vskutku najdete pět podobných chrámečků krčících porostlých obřími stromy.

Vzhledem k tomu, že to na Koh Ker není ze Siem Reapu zrovna blízko, brzké vstávání vám zaručí, že se tu budete moci procházet v ranních hodinách opravdu zcela sami. Region totiž obývá jen velmi málo lidí a ubytovacích zařízení je tu velmi poskrovnu. To by vás však od návštěvy rozhodně nemělo odradit. Nenachází se tu totiž jen zmíněná pyramida, ale velké množství dalších lépe či hůře dochovaných chrámů.

Na více než 80 kilometrech čtverečních leží přes 180 nejrůznějších svatyní. Dostanete se zatím však jen k části, protože většina z nich je ještě ukryta pod zeleným příkrovem a oblast není zatím ještě celá odminována. Nenechte se ale zneklidnit, kolem těch zpřístupněných je již zcela bezpečno.

A pokud byste v rámci celého komplexu chtěli jedno doporučení, zkuste navštívit z dálky velmi nenápadný Prasat Pram. Pokud toužíte po temných snímcích, na kterých bude patrné, jak příroda přebírá kontrolu nad lidskými stavbami, jste na ideálním místě. Několik podobných míst najdete i v oblasti Angkoru, ale jen tady si tuto podívanou můžete užít v úplném tichu. Bez toho, aniž by vám neustále někdo lezl do záběru...

Rady a tipy do Kambodže

Přímý letecký spoj z Prahy do Kambodže nenajdete. Soustřeďte se tak na možnosti s jedním přestupem. Pokud chcete svou dovolenou v zemi Khmérů plánovat s předstihem a nechcete spoléhat na poslední chvíli a věřit v objevení akčních letenek, rozumnou alternativou je spoj aerolinek Emirates. S těmi se dostanete do Phnompenhu přes Dubaj a zpáteční letenky na leden či únor začínají přibližně na 17 300 korunách. Let má stop-over v barmském Rangúnu.

Z hlavního města Phnompenhu nemusíte hned nutně unikat někam jinam. Ano, zdejší dopravní zácpy jsou vyhlášené a dočkáte se jich často i mimo špičku, ale pokud vás zajímá něco z temné historie Kambodže, měli byste tu aspoň den počkat. Pohled na pole, kde Rudí Khmerové ve velkém zabíjeli, či na školu, kterou brutální režim proměnil na věznici (Tuol Sleng), ze které se nevracelo, rozhodně stojí za to. A pokud máte slabší žaludek, můžete si prohlédnout aspoň Královský palác.

Z Phnompenhu se můžete do města Siem Reap, vstupní brány ke chrámům Angkoru (a obstojným výchozím bodem do komplexu Koh Ker) dostat několika způsoby. Nejlevnější jsou místní autobusy. Dobře zvažte, zda chcete jet nočním spojem. Na kambodžských silnicích se nehody stávají a po setmění jich je násobně více než přes den. Další variantou je vyzkoušet taxi či využít soukromou dopravu, kterou nabízí mnoho místních firem. Počítejte se zhruba pětihodinovou cestou a cenou mezi 1200 Kč a 2000 Kč, v závislosti na tom, jak umíte smlouvat a kolik vás je. Let trvá asi 40 minut a dá se sehnat také zhruba za 2000 Kč. Pro sólo cestovatele tedy dává smysl autobus či letadlo, v závislosti na rozpočtu a preferencích.

Pokud přemýšlíte, co byste zakousli, nedá se doporučit nic jiného, než abyste trochu zkoušeli. Zcela běžnou khmerskou snídaní jsou nudle. S masem, vegetariánské, prostě jakékoliv. Chutné a levné, nebojte se jich. Po dvou dnech si na ně zvyknete. Pokud zvažujete, co si dát přes den, rozhodně byste mohli aspoň jednou vyzkoušet tradiční místní jídlo amok, které lze označit skoro za národní. Hustá nasládlá omáčka plná exotických vůní je žlutá a servíruje se s rybou či kuřetem. Jako příloha je rýže. Nepálivé, levné, chutné.

Reklama

Související články

Tarantule a hmyz? V Kambodži běžné pochoutky

Kambodža je jednou z těch zemí, kde je pojídání hmyzu normální. Ne snad, že by v restauracích pro místní hmyz vévodil jídelníčkům, ale zejména v domácnostech...

Výběr článků

Načítám