Hlavní obsah

Klidná dovolená v Řecku bez uprchlíků? Reklama i realita

Kvalita dovolených v Řecku je v posledních týdnech ústředním tématem médií v celé Evropě. Navzdory mnoha fotografiím a videím, které ukazují řecké ostrovy plné utečenců, situace je v naprosté většině letovisek klidná až uspokojivá. Jde však o natolik palčivé téma, že se jedna česká cestovní kancelář rozhodla postavit si na této problematice svůj byznys.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

V přístavu hlavního města Korfu Kerkyry vládne nerušený klid.

Článek

Jak využít cizí neštěstí ve svůj prospěch? Poradit by mohli v CK Afrodita, kde přišli s doopravdy neotřelým „dovolenkovým” sloganem: „Klidné destinace bez invaze uprchlíků.” Že je tento nápad mírně řečeno za hranicí vkusu, upozorňují i diskutující na sociálních sítích, kteří se cestovní kanceláře mimo jiné dotazují, zda neplánují i klidné destinace, například bez Židů či postižených lidí.

Prostor pro vyjádření využila zaměstnankyně zmíněné CK na telefonické lince poměrně originálně. K celé věci se totiž odmítala vyjádřit a se slovy: „Prosím vás, my ten slogan budeme mazat a necháme tam jen klidné dovolené,” položila telefon. Následně slogan z webu během několika minut zmizel.

Foto: repro ckafrodita.cz

Cestovní kancelář poukazuje na citlivé téma uprchlíků v Řecku netradičním způsobem.

Jiné cestovní kanceláře však berou tuto problematiku seriózněji a své klienty průběžně informují o situaci v letoviscích, která je již v poslední době klidná a podle vyjádření cestovních kanceláří nikterak nenarušuje průběh dovolených českých turistů.

Klid, pohoda

„Příští rok tam jedeme znovu. Nic se nedělo, žádné utečence jsme neviděli, nikdo nás neobtěžoval. Naopak, místní se nám velmi pozorně věnovali,“ popisovala paní Alena z Pardubic (45) dvanáctidenní dovolenou na Kosu poté, co na konci minulého týdne přistála se svojí kamarádkou na letišti v Praze.

Stejné je to, jak se přesvědčil reportér Práva, i na Korfu. Klid, pohoda, nic, co by vybočovalo z normálního stavu. Autobusy s turisty jezdí na minutu přesně, hotelový personál v resortech kmitá ostošest.

Třeba v rušném městečku Paleokastritsa, které se táhne podél páteřní komunikace, nejsou z pohledu turisty patrné nějaké krizové momenty. Rovněž hlavní město Kerkyra se hemží turisty, bulváry v centru pulzují přímořskou atmosférou, proudí po nich tisíce návštěvníků, které očividně nějaké dny D s řeckými věřiteli nebo emigranty z Afriky netrápí.

Lavičky jsou prázdné

Na loď Kalypso s průhledným kýlem se postupně v několika vlnách hrnou stovky lidí toužících spatřit u nedalekého ostrůvku cvičené lachtany a prohlédnout si při plavbě mořské dno. Na lavičkách nikdo nepolehává.

„V letoviscích probíhají dovolené klientů nerušeně. Situaci bedlivě sledujeme. Kdyby nastal jakýkoliv problém, CK své klienty bude informovat. Doporučujeme určitě s sebou mít hotovost,“ sdělili Právu operátoři zákaznické linky Exim Tours. Důvodem je, že bankomaty by mohly být prázdné. Řadu Čechů to ale nezaskočí, protože mnozí si částku, kterou hodlají na dovolené utratit, stejně mění už před odjezdem.

Do Řecka jezdí ročně kolem 300 tisíc Čechů. Obavy těch, kteří se tam chystají letos, se v posledních týdnech zmírnily. „Od půlky května s námi navštívilo řecké ostrovy přes 10 tisíc lidí a neregistrujeme jedinou stížnost související s ekonomickými problémy nebo nárůstem počtu imigrantů. V posledních dvou týdnech už navíc neevidujeme téměř žádné dotazy klientů na toto téma,” řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Reklama

Výběr článků

Načítám