Hlavní obsah

Klenot ve stínu kostnice

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pár minut chůze od světoznámé kostnice v Sedlci v Kutné Hoře objevíte další kutnohorský klenot, katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Svatostánek, na němž pracoval i slavný architekt Jan Blažej Santini-Aichel, rozhodně stojí za návštěvu.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele.

Článek

Na nedalekém parkovišti zastavuje autobus plný turistů, ti však bez výjimky míří do kostnice. „Často se stává, že přijede skupina a na Kutnou Horu má přesně vyhrazený čas. Navštíví tak kostnici, ale katedrálu už nestihnou,“ říká Radka Krejčí z Římskokatolické farnosti Kutná Hora-Sedlec, která obě památky spravuje. A je to škoda. Katedrála totiž skrývá řadu zajímavostí.

Původně tu stál románský kostel založený v roce 1142, ten se po zničení na konci 13. století proměnil v úctyhodnou katedrálu. Hotovo bylo v roce 1320. „Stavělo se rychle, protože místní cisterciácký řád si finančně nevedl špatně. V okolí se totiž dolovalo stříbro a řád vlastnil a pronajímal pozemky,“ vysvětluje průvodkyně.

„A pak se také řád řídil heslem Ora et labora, tedy Modli se a pracuj,“ dodává s úsměvem. O století později už na tom byli mniši o poznání hůř, když museli čelit řádění husitů.

„Sám Jan Žižka tehdy vojákům nakázal, aby katedrálu ušetřili, ti ho však neposlechli. Místní mnichy v roce 1421 vyvraždili, navíc zapálili střechu katedrály,“ pokračuje Krejčí. Velitel, který nechal katedrálu zapálit, nezůstal bez trestu. „Žižka mu údajně nechal nalít rozžhavené stříbro do chřtánu.“

Santiniho schodiště

Z katedrály zůstaly obvodové zdi a trvalo další tři staletí, než se její rekonstrukce na pozvání opata Jindřicha Snopka ujal Jan Blažej Santini-Aichel, tehdy mladý začínající architekt. „Na začátku 18. století jí vtiskl podobu, jakou má dodnes,“ vysvětluje průvodkyně Krejčí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radka Krejčí z farnosti Kutná Hora-Sedlec

Vstupujeme dovnitř a rázem jako bychom se zmenšili - klenba nad námi sahá do výšky úctyhodných 28 metrů. „Santini-Aichel tu stavěl ve stylu gotizujícího baroka. Spojoval zdobné baroko s jednoduchou čistou gotikou,“ pokračuje. Nahoru stoupáme po schodišti, s nímž se pojí jedna zajímavost. „Je točité a samonosné. Santini jej používal i v dalších stavbách, ale zde v Sedlci jej použil zřejmě vůbec poprvé.“

Stoupáme do podkroví, kde nás čeká další specialita: česká placka. Nejedná se o žádný pokrm, ale o důmyslnou kopuli klenby. „Stejně jako schodiště je samonosná. A protože je podkroví otevřeno návštěvníkům, mohou si zde českou placku prohlédnout zespodu i shora.“

Jedinečný originál

Scházíme zpět dolů a prohlížíme si další zajímavosti. „Toto je zřejmě nejstarší dochovaná gotická monstrance na světě,“ ukazuje Krejčí na schránku ze 14. století, která sloužila k vystavování hostie. „Dokonce by měla pocházet přímo z dílny Petra Parléře,“ zjišťujeme. „Vypadá jako ze zlata, ale jde o stříbro,“ dodává s tím, že i tak se jedná o památku nevyčíslitelné hodnoty. Vystaven je tu navíc přímo originál.

Jdeme dál a prohlížíme si vzácné obrazy malíře Petra Brandla. K němu má náš doprovod další historku. „Přestože Brandl vydělával na tehdejší poměry ohromné částky, byl schopen vše prohýřit, a ještě se zadlužil. Na sklonku života se uchýlil právě do Sedlce, kde pro zdejší opatství maloval a vlastně se tak trochu skrýval před věřiteli,“ vypráví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Interiéry zdobí také obrazy Petra Brandla.

Madoniny vlasy

„Brandl byl natolik vychytralý, že si údajně vyrobil model svých nohou, které vykukovaly zpod rozdělaného obrazu. Opat viděl nohy umělce a byl spokojen, že tvoří, zatímco Brandl ve skutečnosti popíjel v hospodě.“ V Kutné Hoře také výjimečný malíř zemřel. „Místo jeho skonu už vás zřejmě nepřekvapí - zemřel před hospodou.“

Následně nás průvodkyně upozorňuje na značku na podlaze. Na první pohled na ní není nic zvláštního. „Stoupněte si na ni a podívejte se směrem k plastice kříže,“ vyzývá nás Krejčí. „Za křížem je umístěn obraz Panny Marie a z tohoto místa to vypadá, jako kdyby Marie z obrazu pomáhala Ježíši na krucifixu nést jeho kříž,“ popisuje netradiční výhled. „Stačí však přejít jen o kousek vedle a tento efekt zmizí,“ dodává. Zda je to náhoda, nebo je za tím něco víc, to už nechává na každém návštěvníkovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místní madona zaujme tím, že nemá vlasy.

Další záhadu - proč nemá zdejší socha madony vlasy - nám však objasňuje. „V minulosti jí pro různé příležitosti mniši nasazovali různé paruky. Žádná paruka se však nedochovala, a tak jsme madonu nechali bez vlasů,“ vysvětluje Krejčí. Návštěvníky to prý často zaskočí a někteří i prosí, aby se madoně vlasy vrátily. Zatím však její hlava zůstává holá.

Na seznamu UNESCO

„Po rušení řádů za doby Josefa II. se z katedrály stal sklad. A v místech, kde dříve přebývali mniši, se začaly vyrábět cigarety,“ pokračuje průvodkyně.

Od té doby prošla katedrála řadou rekonstrukcí a v roce 1995 byla zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO. Bývalé zázemí mnichů patří sice i dnes výrobci cigaret, který tam má kanceláře, avšak katedrála samotná slouží církevním účelům a hostí i řadu netradičních akcí.

„Poslední rekonstrukce zde probíhala v letech 1998 až 2009. Letos tak slavíme deset let od znovuotevření katedrály,“ říká Krejčí. „Oslavy vyvrcholí 25. až 27. října. V pátek přivítáme symfonický orchestr se sborem, v sobotu zahraje se svojí kapelou jazzový kytarista Rudy Linka a v neděli se bude sloužit slavnostní mše,“ popisuje.

Foto: Profimedia.cz

Interiér nabízí bohatou výzdobu malířskou i sochařskou.

Kostel svatého Jakuba

A komu by to nestačilo, pro toho má Radka Krejčí ještě jeden tip. Vedle kostnice a katedrály totiž sedlecká farnost spravuje ještě románský kostel sv. Jakuba z roku 1165. Najdete ho v obci Církvice pět kilometrů východně od Kutné Hory. „Je tam nejrozsáhlejší zachovalý soubor románské plastiky u nás,“ dozvídáme se.

Foto: Profimedia.cz, .

Románský kostel svatého Jakuba najdete v obci Církvice nedaleko Kutné Hory.

Vysvěcení tohoto kostela se účastnil i český král Vladislav II. s manželkou Juditou. „Běžně je otevřen pouze o víkendech a svátcích, případně na zavolání,“ láká Krejčí na závěr. Navštívit v Kutné Hoře a jejím okolí jen kostnici by zkrátka byla škoda.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Katedrála

je otevřena 9-18 hod., neděle 11-18 hod., vstupné 50 Kč / snížené 30 Kč, do katedrály i kostnice 120 Kč / 80 Kč, do katedrály, kostnice i chrámu sv. Barbory 220 Kč / 155 Kč.

Kostel sv. Jakuba v Církvici otevřen denně 10-12.30 a 13-16 hod. Vstupné 30 Kč / 15 Kč.

Vstupenky k zakoupení pouze v infocentru (Zámecká 279). Další informace včetně ceníku zážitkových nočních prohlídek na sedlec.info.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám