Hlavní obsah

Kanárské ostrovy uvrhla písečná bouře do béžové tmy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebývale silná písečná bouře zasáhla během víkendu Kanárské ostrovy. Úkaz zvaný Calima na ně navál písek ze Sahary, a dokonce ostrovy zcela skryl před zraky satelitů. Lety na Gran Canaria byly dočasně zrušeny a úřady vyhlásily stav nouze, píše server Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanárské ostrovy zahalil písek ze SaharyVideo: Reuters

 
Článek

Vítr dosahoval rychlosti až 160 kilometrů v hodině a písek vytvořil neproniknutelnou oranžovou mlhu. Obyvatelům bylo doporučeno, aby nechali uzavřená všechna okna a dveře, na ostrově Lanzarote rušili všechny venkovní akce včetně známého karnevalu ve městě Santa Cruz.

Hasiči na západní straně ostrova Gran Canaria zase v průběhu noci bojovali s lesními požáry, které vypukly u vesnice Tasarte a zasáhly území o rozloze nejméně 150 hektarů. Kolem nedělního poledne se oheň ještě nepodařilo dostat pod kontrolu, hašení komplikoval silný vítr i vysoké teploty, které v posledních dnech přesáhly 30 stupňů Celsia.

Meteorologové vydali varování, které zůstává nadále v platnosti i v pondělí, a to na všech hlavních ostrovech, tedy na Tenerife, Gran Canarii, Fuerteventuře i Lanzarote. Provoz na letištích by s výjimkou Tenerife omezen být neměl, uvedlo BBC.

Pláč, modlitby i zvracení. Letadlo se při průletu bouří celé třáslo

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám