Hlavní obsah

Kamarádi chtěli v Belize vytvořit mikronárod. Hlupáci, reagoval tamní premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva přátelé - Gareth Johnson a Marshall Mayer - zatoužili založit vlastní mikronárod. S pomocí finanční sbírky zakoupili ostrov v Belize, kde měl jejich státeček Islandia vzniknout. Poté, co se jejich příběh dostal do světových médií, vyjádřil se k němu i belizský premiér John Briceño. Muže označil za hlupáky a dodal, že k vytvoření země uvnitř země nikdy nesvolí.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Belize (ilustrační foto)

Článek

Gareth Johnson a Marshall Mayer prostřednictvím své společnosti Let’s Buy an Island vybrali přes 250 tisíc dolarů (5,6 milionu korun) a zakoupili v Belize neobydlený ostrůvek Coffee Caye. Každý z přispěvatelů a investorů měl být automaticky majitelem půdy v novém mikronárodu.

Belizská vláda ovšem tuto myšlenku neschvaluje. V tomto smyslu se vyjádřil premiér Briceño poté, co byl na Islandii dotázán reportérem místního serveru 7 News Belize. „Jsou to nějací hlupáci. Další otázka,“ cituje ministerského předsedu britský Independent.

Koupili si ostrov v Karibiku, aby založili vlastní zemi

Cestování

Novináři se však nedali odbýt, a tak se na mikronárod zeptal další z reportérů. „Nikdy nikomu nedovolíme, aby měl svou zemi uvnitř této země. Taková blbost. Jestli jste natolik hloupí, že zaplatíte spoustu peněz, abyste si koupili pozemek, tak fajn. Ale nemá to absolutně žádnou podporu vlády. Nedojde k tomu,“ uvedl Briceño.

Doplnil, že zakladatelé projektu nalákali potenciální zájemce klamavou reklamou. Koupě podílu ve vlastnictví ostrova podle premiéra neznamená, že automaticky vznikne nová země.

V podobném stylu se vyjádřil také ministr zahraničí Eamon Courtenay, který uvedl, že Belize je suverénní země, která zahrnuje pevninu, ostrovy i moře. „To znamená i Coffee Caye. Lidé by se měli mít na pozoru před falešnými tvrzeními,“ uvedl ministr.

V Evropě nic neobvyklého

Zakladatelé mikronárodu Islandie měli v plánu vytvořit i vlastní vlajku, hymnu a podobně. Takové neoficiální komunity přitom ve světě existují a často jde o turistické atrakce.

V Kodani se například nachází čtvrť Christiánie, kterou od 70. let obývá komunita příznivců hnutí hippies, anarchisté a další volnomyšlenkáři. Mikronárod je částečně uznáván dánskou vládou, která toleruje i značně benevolentní pravidla. V minulosti se tu však konalo množství policejní zásahů kvůli bující kriminalitě.

Dalšími evropskými mikronárody jsou například republika Užupis ve Vilniusu nebo italská Seborga.

Užupis: Malá evropská republika, o které jste zřejmě nikdy neslyšeli

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám