Hlavní obsah

Jsou okna v letadlech zastaralá? Švýcarská firma je chce nahradit obřími obrazovkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změnit vcelku radikálně podobu některých letadel chce švýcarská firma Yasava. Podle ní se mohou okénka stát brzy velmi zastaralým konceptem, navrhuje je proto vyměnit za obří OLED obrazovky, které by mohly promítat různé uklidňující scenérie, například podmořský život nebo les. O letadlech bez oken v minulosti hovořily například i aerolinky Emirates.

Foto: Profimedia.cz

Podle švýcarské firmy může oknům v letadle v budoucnu odzvonit.

Článek

„V budoucnosti mohou být okna letadel zastaralá,“ vysvětluje firma Yasava a doplňuje, že obrazovky by bylo možné upravit do takřka všemožných velikostí. Výhledy by se pak měly dát měnit stisknutím jediného knoflíku na ovladači, uvádí server Daily Mail.

„Vytvoříme cokoli si představíte,“ okomentovala společnost dotaz, jaké scenérie by případně mohli cestující vidět.

Nabízí se tak nepřeberné množství obrazů a krajin. Pasažéři by se v průběhu cesty mohli dívat na lesy, moře, ale i mraky s vycházejícím či zapadajícím sluncem. OLED obrazovky by stejně dobře mohly promítat také filmy.

Myšlenka není nová

Obrazovky jsou prozatím koncipovány jen pro soukromá letadla různých výrobců, ať už Gulfstream, Bombardier či Airbus Corporate Jets. Do letounů je nicméně možné je umístit pouze v případě, že společnost Yasava navrhne celou kabinu.

Diskuze o letadlech bez oken není žádnou novinkou. Před několika lety si s touto myšlenkou pohrávaly například aerolinky Emirates, podle nichž by letadlo bez oken bylo výkonnější. Mohlo by létat rychleji, ve vyšších polohách a také s menší spotřebou paliva. Společnost by reálná okna nahradila virtuálními.

Dopravní letadla se v budoucnu obejdou bez oken, tvrdí šéf aerolinek Emirates

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám