Hlavní obsah

Jiřická nádrž v Novohradských horách se stane zvláště chráněným územím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiřická nádrž v jihočeských Novohradských horách získá zvláštní územní ochranu. Podle vědců, kteří vyšší ochranu požadovali, je to výjimečná lokalita, kde žijí chránění živočichové. Status zvláště chráněného území připravuje pro nádrž odbor životního prostředí jihočeského krajského úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Vědci požadují přísnější ochranu lokality Jiřické nádrže.

Článek

Vědci kritizovali fakt, že Jiřická nádrž slouží ke komerčnímu rybolovu, kvůli němuž tam provozovatel vysazuje nepůvodní druhy. Proto sepsali petici, v níž požadovali přísnější ochranu lokality. Původně po vedení kraje požadovali, aby se Jiřická nádrž stala součástí nově vyhlášené přírodní památky Pohoří na Šumavě.

„Vyjasnili jsme si, že z procesních důvodů je velmi problematické do této přírodní památky nyní nádrž zařadit. Nicméně mezi námi panuje jednoznačná shoda na tom, že Jiřická nádrž, a její bezprostřední okolí, má mít efektivnější status ochrany a že se na tom bude pracovat,“ uvedl ředitel Biologického centra Libor Grubhoffer.

Zvláště chráněné území, nebo chráněná krajinná oblast

Jiřická nádrž by se měla stát zvláště chráněným územím do tří let. Jihočeský hejtman Martin Kuba ale také uvedl, že stále existuje varianta, že by na místě mohla vzniknout chráněná krajinná oblast.

FOTO: Na výletě v Prachovských skalách

Cestování

Turisty stále víc přitahuje Pálava

Cestování

Jednou z hlavních priorit kraje tak zůstává zachovat vysokou kvalitu pitné vody. Vodní toky z oblasti přírodního parku Novohradské hory představují 60 procent objemu vody přitékající do nádrže Římov, která zásobuje pitnou vodou velkou část Českobudějovicka.

„Dohodli jsme se na tom, že budeme s krajem úzce spolupracovat. Aktuálně připravíme návrh na složení rybí obsádky a vhodného hospodaření na Jiřické nádrži,“ řekl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra Jiří Peterka.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Biologické centrum AV ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám