Hlavní obsah

Jihomoravská vinobraní navštívilo 120 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý víkend měli v kalendáři poznačený tučným písmem všichni milovníci vína, hudby a zábavy. Konala se totiž dvě největší vinobraní na jižní Moravě - ve Znojmě a v Mikulově. Na Znojemské historické vinobraní, které se letos uskutečnilo podevětatřicáté, dorazilo sedmdesát šest tisíc návštěvníků, šestasedmdesátý ročník Pálavského vinobraní si nenechalo ujít čtyřiačtyřicet tisíc lidí.

Foto: Znojemská Beseda

Znojmo se na tři dny mění v historické město se vším všudy.

Článek

„Tři dny, kdy se Znojmo promění ve středověké město, se snažíme postarat o každého návštěvníka, který za námi váží cestu. Čísla návštěvnosti poukazují na trend, kterého chceme dosáhnout, a to, aby za námi vyráželi právě ti, kteří nehledají obyčejný mainstreamový festival, ale kteří ocení historické scény v kombinaci s dvěma sty programovými body multižánrového programu,“ zhodnotil vinobraní ředitel pořádající Znojemské Besedy František Koudela.

Magnetem programu byl pochopitelně historický průvod krále Jana Lucemburského. „Jestli je v našem programu něco jedinečného, tak je to právě historický průvod, který i letos přinesl obrovské ovace. Nejen pro návštěvníky, ale i pro nás, produkci festivalu, je to část programu, kdy se chvílemi až tají dech. Do města vyrazilo na pět set účinkujících a desítky zvířat. Poprvé vedle Mirka Hraběte, představitele krále, usedla na trůn herečka Marta Dancingerová,“ připomenul Koudela.

Foto: Znojemská Beseda

Magnetem obou vinobraní je historický průvod, ve Znojmě ztvárnili královský pár herci Mirek Hrabě a Marta Dancingerová.

Návštěvníci mohli během festivalu potkat téměř všechny znojemské vinaře, kteří svou nabídku připravili v mázhauzech města, tedy uzavřených dvorech historických paláců a měšťanských domů, jejichž velkou zajímavostí je, že tyto prostory jsou jinak veřejnosti většinou nepřístupné.

Mikulov měl Václava IV.

Zahanbit se znojemskou akcí rozhodně nenechali ani ve čtyři desítky kilometrů vzdáleném Mikulově. I zde je nejpopulárnějším bodem programu historický průvod, který má představovat družinu krále Václava IV. Toho ztvárňuje již od roku 2008 herec Marek Tichý, královnou je od roku 2011 Chantal Poullainová. „Přálo nám počasí, dobrá atmosféra, vynikající kapely. Vše se neslo v příjemném duchu a pozitivní náladě,“ zhodnotila ředitelka pořádající společnosti Petra Eliášová.

Foto: Znojemská Beseda

Vinobraní je ve Znojmě událostí roku.

Součástí vinobraní byla ochutnávka vín z Národní soutěže vín Mikulovské podoblasti. Ta se uskutečnila v prostorách zámeckého sálu a příchozí si mohli vybrat z 655 vzorků toho nejlepšího, co se v regionu urodilo.

Čas se vedle koštování a zábavy našel i na vážnější témata. Pořadatelé Pálavského vinobraní se totiž rozhodli nabídnout zájemcům možnost zaregistrovat se do seznamu dárců kostní dřeně a pomoci tak třeba i sedmiletému Matějovi ze Zlína. Ten musí kvůli své vážné nemoci každé čtyři týdny na krevní transfuze. Registr kostní dřeně tak získal dvě stovky nových možných dárců.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Vinné sklepy

Reklama

Výběr článků

Načítám