Hlavní obsah

Jezdící schody do nebe. Do starověké svatyně v Malajsii má vést eskalátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z turisticky nejpopulárnějších míst Malajsie plánuje vylepšení pro návštěvníky. Svatyně v jeskyních Batu by měla být brzy přístupná i fyzicky indisponovaným lidem, správci tu totiž plánují postavit eskalátory. Dosud je nutné vystoupat po 272 barevných schodech, což může být pro některé turisty omezující.

Foto: Profimedia.cz

Do hlavní části chrámu vede 272 duhových schodů.

Článek

Stovky milionů let staré jeskyně Batu se nacházejí nedaleko Kuala Lumpuru. Místo je známé nejen pro svůj náboženský význam, ale právě i pro pestrobarevné schody, na kterých se lidé rádi fotí. Mluvčí správy chrámu uvedl, že díky eskalátorům by mohla být svatyně lépe přístupná. Informuje o tom server CNN.

„Doufáme v pomoc vlády, protože eskalátor by pomohl hendikepovaným a starším lidem, kteří nejsou schopni do hlavního chrámu vystoupat po schodech,“ uvedl předseda místní rady R. Nadarajah. Výstavba nového vylepšení má podle něj začít již brzy, respektive hned po hinduistickém svátku Thaipusam, jenž připadá na čtvrtek 25. ledna.

Vzniknout má kromě eskalátorů i nová multifunkční hala. Jen ta vyjde v přepočtu na 171 milionů korun. Cenu jezdicích schodů pak správa památky nezveřejnila.

Projekt může ale vyvolat kontroverze. Malajsijský památkový úřad totiž v minulosti pobouřilo i nabarvení schodů do chrámu, které se mělo udát před oficiálním schválením. Správa památky vizuální vylepšení argumentovala tím, že to přitáhne do svatyně více turistů. Tato strategie byla podle CNN úspěšná.

Na safari jen do Afriky? Srí Lanka nezůstává černému kontinentu nic dlužna

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám