Hlavní obsah

Jez v Radošově je pro vodáky bezpečnější

Právo, Rudolf Voleman

Jez na řece Ohři v Radošově, kde se utopily již desítky vodáků, je od poloviny srpna o něco bezpečnější. Nákladem 350 tisíc korun byly totiž nad jezem nainstalovány bójky svádějící vodáky ke břehu a pod ním úchytná lana a kotvící body. Hasiči nově instalované bezpečnostní prvky v pondělí dopoledne na místě vyzkoušeli při simulované záchraně vodáků.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči si vyzkoušeli na upraveném radošovském jezu záchranu topících se vodáků.

Článek

„Bójky nad jezem informují a vytlačují vodáky ke břehu, aby nebezpečný jez nesjížděli, ale přenesli,“ vysvětloval mluvčí Povodí Ohře Martin Cidlinský. „Na pilířích pod jezem byly nainstalovány do oček lana, kterých se může vodák zachytit a doručkovat do bezpečí mimo vodní válce, které pod jezem strhávají topící se vodáky pod vodu,“ pokračoval Cidlinský.

„Radošovský jez byl vytipován k zavedení bezpečnostních opatření s dalšími deseti nejnebezpečnějšími jezy v republice, na kterých se každý rok někdo utopí,“ dodal.

Hasiči bezpečnostní prvky hned při cvičení vyzkoušeli, aby získali zkušenosti s jejich využitím.

Neuvěřitelná síla vody

„Díky úchytům můžeme napříč řekou natáhnout lano a udržet tak v silném proudu pod jezem nafukovací člun, z kterého záchrana nebo hledání tonoucích pod vodou probíhá, na jednom místě,“ popisoval mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. Profesionální hasič David Vorlíček simuloval topícího se vodáka. „Nechtěl bych to zažít ve skutečnosti bez jištění lanem,“ uvedl bezprostředně poté, co jej kolegové vytáhli z vodního válce pod jezem.

„Voda tam má neuvěřitelnou sílu a pěkně jsem se nalokal. Kdo nemá vestu, nemá tam šanci udržet se nad vodou,“ dodal. „Mnohem horší je zásah naostro, kdy topící se vodák nemá na sobě žádné oblečení, takže jej není za co zachytit,“ komentoval simulovanou záchranu kolegy hasič Michal Fridrich.

Chybí šlajsna

Bohužel na podobné zajištění dalších jezů na řece Ohři nezbývají povodí peníze.

„Naštěstí ostatní jezy nejsou až tak nebezpečné jako ten radošovský,“ komentoval Cidlinský, podle kterého chce povodí do tří čtyř let získat z evropských dotací finance v řádu desítek miliónů korun na celkovou technickou úpravu radošovského jezu, na kterém by mohla být pro vodáky vybudována například šlajsna.

Na jaře takto dokončili nákladem necelých 20 miliónů korun přestavbu dalšího nebezpečného jezu na Ohři v Karlových Varech-Tuhnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám