Hlavní obsah

Jedna ze světově nejhezčích scénických silnic může být výrazně delší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útesy, třpytivé moře nebo vlnící se kopce s romantickými hrady. Scénická silnice Wild Atlantic Way vedoucí podél západního pobřeží Irska patří k největším turistickým tahákům země. Teď se zvažuje její prodloužení do Severního Irska, což by mohlo přilákat ještě více návštěvníků, kteří se chtějí při jízdě kochat okouzlujícími výhledy.

Foto: Profimedia.cz

Pobřežní silnice má množství překrásných výhledů.

Článek

Silnice je už nyní dlouhá přes 2500 kilometrů. Vede podél západního irského pobřeží, tedy mimo jiné kolem proslulých Moherských útesů nedaleko města Galway, a končí na poloostrově Inishowen, uvádí Independent. V Severním Irsku mají rovněž scénickou silnici Causeway Coastal Route, která začíná v pohraničním Londonderry a vede do Belfastu, v rámci nového projektu by se mohly obě cesty spojit v jednu.

Aktuálně probíhají diskuze mezi oběma stranami, cílem je přenést některé projekty do Severního Irska a přilákat tak více návštěvníků ze zámoří – do Severního Irska aktuálně nemíří žádné transatlantické linky. „Pracujeme s verzí, kdy Wild Atlantic Way napojíme na Causeway Coastal Route, ale chtěli bychom spojit také irskou oblast Hidden Heartlands s hrabstvím Fermanagh,“ uvedl severoirský ministr financí Conor Murphy.

Doplnil, že značka Wild Atlantic Way je silná a přinesla prosperitu i lidem, kteří žijí v její blízkosti. Výnosy z cestovního ruchu díky silnici značně vzrostly. „Máme jedinečnou příležitost cestu rozšířit a prodloužit z Donegalu do Derry a napojit ji na Causeway Coastal Route,“ doplnil Murphy.

Útesy, majáky i vesničky

Podle ministra by z takové expanze prosperovali naprosto všichni. „Nedává smysl, aby tak úspěšná značka končila na hranicích, když můžeme znásobit její prospěch pro všechny. Měli bychom se snažit nabízet kompletní turistický produkt namísto toho, abychom spolu soupeřili,“ míní ministr.

Wild Atlantic Way je jednou z nejdelších scénických silnic na světě. Začíná na jihu Irska nedaleko Corku, vede podél západního pobřeží a končí v Derry. Podle oficiálních stránek láká atrakce na nespočet přírodních krás, ale i malebné vesničky. Mezi zlaté hřeby patří Moherské útesy nebo oblast Fanan Head s bílým majákem.

Přestaňte šmátrat na ňadra Molly Maloneové, zní z Dublinu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám