Hlavní obsah

Jeden z nejodlehlejších ostrovů světa láká na jedinečnou kávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostat se tam znamenalo ještě před pár lety strávit pět nocí na lodi. Dnes už se na ostrov umístěný v oceánu mezi Brazílií a jižní Afrikou létá z Johannesburgu. Navštíví jej ale jen opravdoví nadšenci do cestování. Loni 4000 stálých obyvatel, kteří si říkají „svatí“, přivítalo zhruba 2000 turistů. Svatá Helena, místo, kde zemřel Napoleon Bonaparte, se už ale těší na další.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Svaté Heleny

Článek

Míst, kde turistický průmysl teprve začíná, již není mnoho. Jeden let týdně, v sezoně od prosince do března dokonce dva, spolu se zavedením vysokorychlostního internetu ale mají být živnou půdou pro expanzi v této oblasti. Novodobí objevitelé tak mají šanci zažít něco jiného.

Zhruba šestihodinový let z jihoafrického Johannesburgu na Svatou Helenu má mezipřistání v Namibii a nepatří k nejlevnějším, zpáteční letenka vyjde zhruba na 20 tisíc korun. Jaká jsou hlavní lákadla ostrova? Konstantně příznivé podmínky k návštěvě a nebe neustále bez mráčku k nim podle Independentu nepatří.

Ostrov se nachází v Jižním Atlantiku a je vzdálen bezmála 2000 kilometrů od angolských břehů. Navzdory subtropickému podnebí může být počasí poměrně nepředvídatelné. Při návštěvě je třeba také počítat s možnými výpadky v zásobování. Co ale jen tak nedojde, je káva.

Na nejodlehlejším letišti světa si můžete udělat i piknik

Cestování

Unikátní káva

Zrna ze Svaté Heleny jsou považována za jedna z nejvzácnějších a nejdražších kvůli jedinečnému původu, skvělé chuti i nemalým vývozním nákladům. Zdejší kávovníky byly dovezeny v 18. století z Jemenu.

Na jedné z rodinných kávových farem se můžete i ubytovat. Historické panství Wranghams leží v bujné odlehlé zeleni uprostřed ostrova a Neil a Debbie Fantomovi se starají jak o sběr a pražení zrn, tak i o hosty, které rozmazlují lokální kuchyní z těch nejčerstvějších surovin i unikátní lokalitou s krásnými výhledy.

Hlavní město Jamestown je vzdáleno zhruba dvacet minut jízdy autem, a protože ostrov je součástí britského zámořského území, jezdí se vlevo a platí librami. Svatá Helena je jedno z míst, kam je jistější přivézt hotovost. Platební karty nejsou přijímány příliš často, na ostrově není žádný bankomat a banka má omezenou otevírací dobu. Prostě venkov v tom nejlepším slova smyslu.

Napoleon a Jonathan

Svatá Helena je nejznámější jako místo exilu Napoleona Bonaparte v letech 1815 až 1821 a turisté si mohou prohlédnout jeho vilu i místo, kde byl původně pohřben, než byly jeho ostatky převezeny do Francie.

Z hlediska slavného jména má ale konkurenci. Na ostrově můžete potkat nejstarší žijící suchozemské zvíře na světě, želvu Jonathana. 192letý Jonathan je opravdovou celebritou, setkal se mimo jiné i s královnou Alžbětou II. Najdete jej v sídle guvernéra v Plantation House, zhruba tři kilometry od hlavního města.

Jamestown je mixem starého i nového a pro návštěvníky sídlem sympatického retra. V koloniálních domech sídlí malé obchody a nechybí půjčovny DVD, protože vysokorychlostní internet je na ostrově poměrně nový.

Dechberoucí výhledy

Na bezmála 123 kilometrů čtverečních rozlehlém ostrově se nachází zhruba třetina endemických druhů Spojeného království. Více než 500 z nich nelze vidět nikde jinde na světě. Oblíbenou aktivitou návštěvníků je kupříkladu plavání s mantami a žraloky obrovskými, od června do prosince tam lze pozorovat keporkaky.

Biologickou diverzitu mohou turisté obdivovat na dvou desítkách značených stezek od vycházkových po náročnější. Ti zdatnější se mohou vydat na nejvyšší horu ostrova, Dianin vrchol v 818 metrech, a zhlédnout poslední britský přirozený mlžný les.

V zimě je možné vyrazit na túru k oblíbenému vodopádu ve tvaru srdce. Po celý rok pak treky Svaté Heleny nabízejí dechberoucí výhledy.

FOTO: Na skok na Kubě

Cestování

KVÍZ: Poznáte nejromantičtější místa světa?

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám