Hlavní obsah

Jeden z nejfotogeničtějších českých hradů se zahalil do podzimu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné podzimní období trvá jen pár týdnů. Hrad Kašperk ráno často obklopuje mlha, ze které vystupuje jako podzimní přízrak a svítí do dáli. Podzim v okolí Kašperských Hor útočí zejména zrakovými vjemy. Barvy proměňují Šumavu až k nepoznání. A až do konce října, který často koresponduje právě s koncem tohoto krásného období, mohou turisté hrad navštívit a v nedalekých Kašperských Horách si i dopřát návštěvy dvou zajímavých výstav.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V dopoledních hodinách se okolí Kašperku na podzim často halí do bílé mlhy.

Článek

Les voní vlhkým mechem, ve kterém se stále ještě sem tam objeví nějaký ten podborovák. Vše se připravuje na zimu, která bývá na Šumavě vždy tužší než v ostatních částech Česka. Ne nadarmo je taková Horská Kvilda u nás známá zejména tím, že se zde obvykle naměří ty nejnižší teploty z celé republiky. Ale do Horské Kvildy je od Kašperku, který se tyčí v nadmořské výšce 886 m n. m., a je tak nejvýše položeným královským hradem země, ještě docela daleko.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Podzim je v okolí hradu Kašperk malebný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prohlídky na hradu Kašperk probíhají až do konce října od úterý do neděle. A ač je otevřený jen okruh Život na hradě, tak se návštěvníci jen uvnitř hradu zabaví zhruba na hodinu, nepočítaje možnost menšího občerstvení a příjemného posezení na půvabném hradním nádvoří.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled do okolní krajiny z nejvyššího podlaží věže na hradě Kašperk

Vrcholem prohlídky je pro většinu návštěvníků úchvatný výhled do okolí, který se nabízí z pátého podlaží hradní věže, a působivá projekce, díky které na zdech ožívají dávno zapomenuté doby.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pokud by však vaše kulturní srdce dostatečně nenasytila prohlídka jednoho z nejfotogeničtějších českých hradů, můžete se do sytosti vyřádit v přilehlém městečku Kašperské Hory. Ačkoliv zde žije necelých 1500 obyvatel, na kulturní akce se tu hledí více než ve mnoha velkých městech.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Babí léto je na Kašperku jedním z nejkrásnějších období roku.

Zdejší Muzeum Šumavy nabízí aktuálně dvě zajímavé výstavy, které mají v tuto chvíli potvrzenou délku trvání také jen do konce října, a tak je ideální spojit podzimní návštěvu Kašperku právě s nějakou výstavou.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výlet na hrad Kašperk si můžete prodloužit procházkou do lesů, které stále ještě září mnoha odstíny zelené.

Ojedinělou expozicí je Umění gotiky v krajích řek Otavy a Úhlavy. Tato výstava shromažďuje nejcennější památky středověkého umění z oblasti jihozápadních Čech z doby 14. až počátku 16. století. Výstava, za kterou stojí historik umění Jan Royt s přispěním historika Muzea Šumavy Vladimíra Horpeniaka, sdružuje na jednom místě mimo jiné desítky vzácných madon zapůjčených z různých muzeí, galerií a depozitářů. Jakousi perlou je pak skvěle dochovaný pozdně gotický oltář Panny Marie Ochranitelky z Kašperských Hor.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na výstavě mohou návštěvníci spatřit mnoho vzácných madon.

Muzeum Šumavy však má až do konce října k dispozici něco i pro milovníky šumavské přírody. Výstava fotografií zoologa Ivana Lukeše pak nabízí možnost, jak si návštěvu v muzeu ještě o několik desítek minut příjemně prodloužit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Úmrlčí prkna jsou šumavskou klasikou.

Morbidní povahy pak jistě zaujme šumavská klasika v podobě umrlčích prken, která jsou v muzeu vystavena. Zkrátka, pro každého něco...

Reklama

Související témata:

Související články

Kam vyrazit při toulkách Šumavou

Zbytek prázdnin a zkracující se léto vyzývá k poznávání krás tuzemska. Jednou z nejmalebnějších a turisty nejoblíbenějších oblastí Česka je Šumava. Blíže ji...

Výběr článků

Načítám