Hlavní obsah

Jak si zpříjemnit babí léto v Británii

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se chystáte na cestu do Londýna nebo jiné části britských ostrovů, máme pro vás tipy, jak si zpestřit tamní pobyt. Pozvánku do muzeí ocení milovníci historie a na své si přijdou i módní nadšenci na přehlídkách London Fashion Week.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Komplex Westminsterského opatství patří k dominantám Londýna.

Článek

Churchillovo muzeum

Nová expozice vybízí návštěvníky k návratu o několik desítek let zpět a dává jim příležitost vidět, jak během druhé světové války žili a pracovali lidé kolem Winstona Churchilla. Na výstavě lze vidět i autentické kousky jako například horské slunce, kterým si zaměstnanci vynahrazovali nedostatek slunečního svitu nebo tichý, speciálně vytvořený psací stroj, který Churchill využíval, neboť bytostně nesnášel zvuky, jaké vydávají jednotlivé úhozy stroje. Výjimečná výstava se otevřela koncem srpna.

Montezuma, bůh Aztéků

Montezuma byl pokládán za poloboha a vládl nad říší, která se rozpínala od břehů Pacifiku až k Mexickému zálivu. Výstava, mapující Montezumův život a jeho odkaz bude v Britském muzeu zahájena 24. září. Mezi mistrovská díla aztécké kultury, která na výstavě uvidíte, patří i impozantní kamenný monument známý jako Teocalli svaté války a další exponáty Montezumových časů.

Výstava se komplexně věnuje aztéckému náboženství, dobytí říše Španěly, záhadné Montezumově smrti a následnému pádu impéria.

London Fashion Week

V polovině září budou britská přehlídková mola hostit více než pět desítek předních návrhářů a designerů. Událost, která diktuje trendy pro nadcházející sezóny, se letos nese v duchu oslav 25 let britské originální módy. Vedle oficiální části pro odborníky a média probíhá i London Fashion Weekend, od 24. do 27. září, kdy každý může ulovit vybrané kousky do šatníku.

Ačkoliv modely pocházejí přímo od návrhářů, kteří se aktuálně představují na probíhajících přehlídkách, v Somerset House, kam má přístup i veřejnost, se prodávají za zlomky původních cen.

Šedesátá léta na fotografiích

Beatles, David Bowie, Jimi Hendrix and the Rolling Stones. Všechny tyto a mnoho dalších známých osobností můžete vidět na více než 150 fotografiích v britské Národní galerii portrétů. Záběry hudebních ikon jako například Pink Floyd, ilustrují desetiletí, během kterých se z britské metropole stalo kultovní město kultury. Výstava je doplněna magazíny, obaly hudebních desek a pohlednicemi a můžete ji v Londýně navštívit od 15. října do 24. ledna příštího roku.

Pro více informací o akcích a událostech nejen v Londýně, ale i na dalších místech ve Velké Británii navštivte www.visitbritain.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám