Hlavní obsah

Jaderná elektrárna Temelín spustila virtuální prohlídky

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín (JETE) můžete od pondělí navštívit prostřednictvím virtuální prohlídky i z domova. Temelínský reaktorový sál, blokovou dozornu, sklad použitého paliva nebo strojovnu výrobního bloku jaderné elektrárny Temelín si nově může prohlédnout každý, kdo chce nahlédnout do největší české elektrárny.

Foto: Archiv JETE

Temelínská jaderná elektrárna

Článek

Prohlídka Temelína startuje pohledem z ptačí perspektivy, odkud je možné se na základě vlastní volby dostat do různých částí elektrárny. Celkem jde o dvě desítky míst, a to včetně těch nejatraktivnějších - reaktorového sálu nebo blokové dozorny. Vše je doplněno popisky, technickými daty a zajímavostmi.

„K pořízení fotografií byl použit objektiv rybí oko. Pracné bylo i skládání jednotlivých sekvencí pomocí speciálního programu. Díky tomu je možné si jednotlivé obrázky zvětšovat, zmenšovat nebo si je otáčet pod úhlem 360 stupňů. Po přečerpávací elektrárně Štěchovice se Temelín stal v pořadí druhou elektrárnou společnosti, kterou je možné virtuálně navštívit,“ přiblížil Právu vznik atraktivní podívané po internetu mluvčí elektrárny Marek Sviták a připomněl, že virtuální prohlídky u dalších pěti elektráren nabídne společnost do konce února.

Zájem o exkurze do elektráren roste

Koordinátorka vzdělávacího programu společnosti ČEZ Marie Dufková v této souvislosti podotkla, že rostoucí zájem o exkurze do elektráren společnosti a informačních center vedl právě k rozhodnutí umožnit prohlídku i těm, kteří z nejrůznějších příčin nemohou prohlídku absolvovat přímo.

Zámeček Vysoký Hrádek, v němž funguje informační centrum JETE, se loni zařadil mezi desítku nejnavštěvovanějších jihočeských památek. [celá zpráva]

„Prohlídkou sedmi elektráren celý program zdaleka nekončí. Rádi bychom ještě letos pozvali všechny fanoušky a zájemce o energetiku do dalších míst. Prostřednictvím virtuálních prohlídek chceme otevřít světu druhou českou jadernou elektrárnu Dukovany, jeden z divů světa – přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně nebo komplexně zmodernizovaný provoz v Ledvicích,“ slibuje další zajímavou podívanou Dufková.

Virtuální prohlídku JETE najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám