Hlavní obsah

Itálie zažádá o zápis kultury pití espressa na UNESCO

Itálie plánuje předložit žádost o zápis kultury pití espressa na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Kandidaturu v úterý představí přípravný tým v italském parlamentu. Podle autorů žádosti se stala každodenní příprava a konzumace strojově připravované kávy nedílnou součástí italské gastronomické tradice, a proto si zaslouží ochranu a zviditelnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zastupujeme celý řetězec, od pražíren až po výrobce strojů na přípravu kávy. Domníváme se, že zápis espressa na seznam UNESCO by pro nás měl jen výhody. Chceme pečovat o kvalitu espressa,“ citovala agentura APA Andreu Pascaleho, šéfa spolku, který s nápadem přidat pití kávy do soupisu kulturního dědictví přišel.

V Itálii patří krátká ranní zastávka na šálek espressa u pultu některé z kaváren ke každodennímu rituálu milionů lidí, kteří míří do práce. Silná káva s charakteristickou pěnou se také považuje za téměř povinné zakončení každého většího jídla.

Už před dvěma lety Itálie uspěla u organizace UNESCO s žádostí o zápis jiné gastronomické speciality, neapolské pizzy, respektive tradičního způsobu její výroby.

Seznam nehmotného dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví, na kterém jsou stovky hor, jezer, národních parků, staveb, ale i celých měst. Na seznamu nehmotného dědictví nyní UNESCO eviduje přes 500 položek ze 122 zemí. Šest zápisů v něm má i Česko.

Nové památky v UNESCO: Růžové město i největší evropský ledovec

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám