Hlavní obsah

Island zpoplatní návštěvníkům proslulý gejzír

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé pozemků obklopujících lokalitu Geysir, v níž leží nejznámější stejnojmenný gejzír ostrova, se rozhodli, že budou od návštěvníků vybírat poplatky za vstup k tomuto přírodnímu úkazu oblíbenému mezi turisty. Oznámil to webový portál Iceland Review.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Gejzír Geysir, který dal název všem gejzírům, dnes už netryská do takové výšky a s takovou pravidelností.í jako dřív.

Článek

„Zpoplatnění je nutné pro udržení jeho okolí v původním stavu. Musíme začít jednat, a to bezodkladně,“ řekl Garthar Eiriksson, mluvčí vlastníků pozemků, s tím, že poklesu zájmu turistů se neobává.

Vstupné by nemělo překročit tisíc islandských korun (159 Kč) a bude stejné pro domácí i zahraniční hosty. Islandská ministryně obchodu, průmyslu a turistiky Elín Árnadóttirová s návrhem souhlasila.

Geysir leží na jihozápadě Islandu v oblasti prolomového riftu Haukadalur asi 80 kilometrů východně od Reykjavíku. Jde o první gejzír světa, který poznali moderní Evropané, přičemž první záznam o něm se objevuje v roce 1294.

Výška sloupu vroucí vody Geysiru, který dal jméno podobným výtvorům přírody, kolísá – činí kolem 80 metrů, v roce 1845 dosáhla až 170 metrů. V letech 1915–1935 se Geysir úplně odmlčel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám