Hlavní obsah

Irsko přivítá turisty v polovině července. Postačí i test

Zatímco některé evropské státy už zahájily turistickou sezonu, Irsko ještě vyčkává. Vláda minulý týden nicméně oznámila, že se země otevře zahraničním návštěvníkům 19. července. Občanům Evropské unie ke vstupu poslouží očkování, důkaz o prodělání nemoci či pouhý negativní test, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Turisté se opět budou moci pokochat irskou krajinou posetou romantickými hrady.

Článek

Těžší by to se vstupem měli mít turisté z Velké Británie či USA. Těm podle všeho test či protilátky po prodělání covidu stačit nebudou, karanténě se vyhnou, jen pokud doloží důkaz o očkování. Výjimku mají mít obyvatelé Severního Irska, kterých se restrikce nedotknou vůbec.

„Mezinárodní propojení je pro náš úspěch klíčové a závisí na něm mnoho životů. Rozumím touze přivítat u nás přátele či rodinu ze zahraničí, ale musíme tak učinit bezpečně a udržitelně,“ uvedl k otevírání hranic irský premiér Micheál Martin.

Počkat na vyšší proočkovanost

Šéf turistické centrály Tourism Ireland Niall Gibbons doplnil, že oznámení o otevření hranic je důležitým krokem k tomu, aby se cestovní ruch začal hojit. „Pomůže to ochránit tisíce pracovních pozic a životů, které na turismu závisí. Z průzkumu víme, že mezi britskými cestovateli je značná poptávka po návratu do Irska co možná nejdříve,“ řekl.

Vicepremiér Leo Varadkar pro irskou RTE uvedl, že si je vědom pozdějšího termínu otevření hranic. Podle něj má však smysl ještě trochu počkat, protože za několik týdnů se v Irsku ještě více zvýší proočkovanost. Počty nových případů i nutné hospitalizace v posledních dnech prudce klesly, poznamenává Independent.

Ze zprávy se pravděpodobně těší i provozovatelé tradičních irských hospod, které neodmyslitelně patří ke koloritu země. Puby kvůli pandemii prožívají velmi složité období a server CNN v březnu psal, že čelí nejisté budoucnosti.

Tradiční irské puby jsou kvůli pandemii na kolenou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám