Hlavní obsah

Interaktivní zahrada dokáže reagovat na pohyby člověka

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obklopit se zelení mohli návštěvníci v unikátní zahradě, která se na krátký čas otevřela v Londýně. V místě pojmenovaném po biblickém ráji L’Eden, se totiž rostliny fyzicky přizpůsobovaly pohybům člověka. A ne v nijak přeneseném slova smyslu. Stromy a břečťany viditelně reagovaly třeba na mávnutí.

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně vytvořili interaktivní biozahraduVideo: Bompas & Parr

 
Článek

Zahrada byla dílem designového a kulinářského studia Bompas & Parr, které si dalo za cíl vytvořit v srdci britské metropole oázu klidu během konání týdnů módy a designu. Za pohybem stály senzory a mechanismy přivádějící vegetaci k životu. „Všichni víme, že se rostliny mohou hýbat, reagují na světlo a každý den opakují svůj cyklus,” vysvětlil ředitel společnosti Sam Bompas. „Chtěli jsme proces urychlit, aby měli lidé možnost ho spatřit na vlastní oči,“ dodal.

Při vkročení do zahrady se návštěvník ocitl v obklopení popínavých rostlin, které se začaly pohybovat, když kolem nich prošel. „Při průchodu vstupním tunelem vás rostliny vítají. Jakmile dojdete do středu, do takzvaného Zeleného zrcadla, stromy i květiny si vás prohlížejí, natahují se k vám a snaží se zjistit, co jste zač,“ řekl Bompas.

Není to ovšem jen nekonečná zeleň, kvůli které mohl návštěvník do L’Edenu zavítat. Kromě rostlin si v ní totiž mohl vychutnat gastronomické speciality nebo šampaňské společnosti Perrier-Jouet, která se na tvorbě zahrady podílela. Jedná se již o druhý společný projekt obou firem, který se zaměřuje na botaniku.

„Mám pocit, že ve světě rostlin se událo mnoho inovací — vyšlechtily se nové druhy, více exotické. Ale myslím, že je ještě mnoho neobjevených možností, se kterými se dá do budoucna pracovat,“ uzavřel Bompas. L’Eden byl návštěvníkům přístupný od 15. do 25. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám