Hlavní obsah

Individuální běžkaři budou v areálu Štrbského Plesa lyžovat už jen za poplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 16. listopadu si individuální návštěvníci zaplatí za používání tratí v areálu běžeckého lyžování na Štrbském Plese pět eur (122 korun) na den. Měsíční lístek vyjde na 70 eur (1700 korun) a sezonní na 150 eur (3660 korun). Individuální návštěvníci dosud za využívání tratí neplatili. Od nového poplatku budou osvobozeni pouze obyvatelé obce Štrba.

Foto: Profimedia.cz

Individuální běžkaři už nebudou u Štrbského plesa lyžovat zdarma.

Článek

Po zaplacení dostanou návštěvníci identifikační pásku s datem, kterou si připevní na ruku.

Obec přistoupila ke zpoplatnění běžeckých tratí kvůli tomu, že náklady na udržování tratí za poslední období mimořádně stoupají. „Všechny tyto náklady dosud snášela obec,“ píše se v důvodové zprávě obecního zastupitelstva.

Loňské náklady na údržbu areálu dosáhly 240 tisíc eur (5,8 milionu korun). Výdaje obsahují mzdy, náklady na elektrickou energii a na vodu, ale také údržbu sportovního areálu a nájem pozemků. „Tyto náklady už není možné krýt z příjmů, které má obec z daně z ubytování a služeb poskytovaných na Štrbském Plese. Dotování areálu z rozpočtu obce není absolutně koncepčním a trvale udržitelným řešením,“ konstatovala obec.

Výnosy ze sportovního areálu dosáhly v roce 2022 přes 120 tisíc eur (2,9 milionu korun). Pocházely z pronájmu areálu na různé akce a z dotací na údržbu běžeckých tratí i celého areálu.

Vyhlídková věž na slovenské Dukle je po rekonstrukci opět přístupná veřejnosti

Cestování

Zubačku u slovenského Tisovce bude opět tahat parní lokomotiva

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám