Hlavní obsah

Vyhlídková věž na slovenské Dukle je po rekonstrukci opět přístupná veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětačtyřicet metrů vysoká vyhlídková věž postavená v roce 1974 v místech bojů na Dukle na slovensko-polských hranicích byla po roční rekonstrukci opět otevřená pro veřejnost. Z věže je hezký výhled do okolí a expozice připomíná dramatické události, které se zde odehrávaly v průběhu karpatsko-dukelské operace.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Vyhlídkovou věž na Dukle po rekonstrukci otevřeli veřejnosti.

Článek

O slavnostním otevření zrekonstruované vyhlídkové věže informoval Novinky tiskový odbor slovenského ministerstva obrany.

„Boje na Dukle a boje Slovenského národního povstání byly vzájemně historicky propojené a dnes jsou obě tyto události symboly novodobé slovenské vojenské tradice. Jsem rád, že díky odvedené práci jsou památníky, muzeum a dnes už také vyhlídková věž dostupné veřejnosti v moderních a důstojných podmínkách,“ řekl při znovuotevření vyhlídkové věže slovenský ministr obrany Martin Sklenár.

Na slovenské Dukle se zastavil čas, paměť ale nevyhasla

Cestování

Ředitel vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič poděkoval všem, kteří se na rekonstrukci podíleli. „Těším se, že naše historie bude odprezentována atraktivně a moderně, aby zaujala i mladé lidi,“ uvedl.

Obnoveny byly obě vyhlídkové kupole a terasy vyhlídkové věže. Byla zde instalována moderní expozice. Nejmodernější technologie nabízí například panorama slovensko-polského pohraničí s důrazem na boje ve druhé světové válce. Celkově se do rekonstrukce investovalo 1,2 milionu eur (přes 28 milionů korun).

Zubačku u slovenského Tisovce bude opět tahat parní lokomotiva

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy na Slovensko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám