Hlavní obsah

Imbecilové, řekl italský vicepremiér o turistech, kteří zničili 150 let starou sochu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina německých turistů, která na severu Itálie zničila 150 let starou sochu v hodnotě 200 tisíc eur, schytala kritiku od místních politiků. Vicepremiér a ministr pro infrastrukturu Matteo Salvini nazval turisty imbecily, lombardská radní pro kulturu požaduje po návštěvnících náhradu škody. Zničená socha však podle manažera vily, kde se dílo nachází, půjde jen těžko vrátit do původního stavu.

Foto: Profimedia.cz

Vila Alceo se nachází v italské obci Viggiù.

Článek

Skupina turistů, jejíž součástí byl údajně i známý německý influencer Janis Danner, zničila sochu nazvanou Domina ve vile Alceo, jež se nachází v obci Viggiù. Při pořizování selfie návštěvníci dílo objali, socha se rozlomila a poroučela se na dno fontány. Incident zachytily bezpečnostní kamery, turisté už mezitím Itálii opustili.

„Když jsme si to uvědomili, bylo už pozdě. Ti kluci nerespektovali zákaz vstupu do fontány a kamery je natočily, jak dva z nich sochu objali, zatímco jejich další čtyři kumpáni vše zaznamenávali na mobily,“ uvedl manažer vily Alceo Bruno Golferini pro zpravodajský kanál TGCOM24.

Foto: Profimedia.cz

150 let stará socha nazvaná Domina byla jakousi patronkou vily.

Případ nyní okomentovali i italští politici, včetně vicepremiéra Salviniho, píše Independent. „To nejsou žádní influenceři, měli bychom jim říkat imbecilové. Radní pro kulturu regionu Lombardie Francesca Carusová uvedla, že Itálie bude po turistech požadovat kompenzaci. „Ti, kteří poškozují umělecké a kulturní dědictví, musí zaplatit vysokou cenu,“ uvedla politička.

Golferini už minulý týden uvedl, že socha půjde jen těžko opravit. Dílo Domina od Enrica Buttiho bylo považováno za jakéhosi patrona vily - tu si lze pronajmout na nejrůznější soukromé akce.

Turisté si fotili selfie se 150 let starou sochou. Převrhli ji a zničili

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám