Hlavní obsah

Hygienička varuje před infekcemi z přírodních koupališť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvěžení v přírodních koupalištích je spojeno se zdravotními riziky, varuje hygienička Nemocnice Na Homolce Jarmila Vavřinová. Podle ní je problémem především tzv. fekální znečištění, při kterém zdraví plavců ohrožují bakterie a viry z odpadních vod. Častým rizikem jsou také sinice. Těm se daří ve vodách znečištěných splavenými hnojivy z polí. Obezřetnost je nutná i v oblastech povodní, kde je kvalita vody zhoršená.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Před koupáním v přírodě by si lidé měli pečlivě prohlédnout okolí. Ilustrační foto

Článek

Z vody znečištěné odpadními vodami hrozí lidem žaludeční a střevní problémy, pokud si jí například během plavání loknou. Dalším rizikem jsou infekce močového či dýchacího ústrojí, oční rohovky, středního a vnějšího ucha. Na kůži se pak může objevit vyrážka.

„Při výběru místa ke koupání by měla být samozřejmostí prohlídka okolí, zda v blízkosti není výpust odpadu, zemědělský velkostatek, hnojiště či odpadky. Ostatně známky znečištění mohou být patrné už při prvním pohledu na vodu," uvedla Vavřinová.

Odhalit sinice pomůže jednoduchý test

Sinice obsahují látky, které způsobují alergie, hlavně malým dětem, alergikům a lidem s citlivou pokožkou. Po koupeli mají vyrážku, zarudlé oči, rýmu. Jedovaté látky, které sinice tvoří, mohou vyvolat lehkou otravu, trávicí obtíže, bolesti hlavy, ale i vážné jaterní problémy.

Pokud je voda zakalená, radí hygienička použít test s průhlednou plastovou lahví. Nabrat do ní vodu z nádrže a počkat, až se ustálí. Když se na povrchu objeví proužek drobných zelených vloček a pod ním zůstává tekutina čirá, obsahuje sinice. „V takové vodě se nekoupejte. Naopak pokud je voda zakalená rovnoměrně, jde o řasy, které nejsou toxické," řekla.

Další jednoduchý test na sinice lze udělat i bez pomůcek. Stačí si do vody opatrně stoupnout, aby se nezvířily usazeniny ze dna. Pokud se kolem nohou ve vodě vznášejí drobné zelené částečky, obsahuje sinice.

Znečištěnou vodou jsou ohroženy hlavně děti. Dospělý při plavání vypije nechtěně jednu až dvě deci vody, děti zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší. „Riziko stoupá s délkou pobytu ve vodě, při opakovaném koupání po více dnů a samozřejmě i s množstvím sinic nebo jiného znečištění ve vodě," shrnula hygienička.

Reklama

Výběr článků

Načítám