Hlavní obsah

Hrady lákají na poslední den v roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří si chtějí zpestřit poslední den v roce, budou moci vyrazit i na návštěvu historických památek. Otevřeny budou například hrady Bouzov a Šternberk na Olomoucku. Na první z nich se tradičně na Silvestra vydává až 400 návštěvníků.

Foto: ČTK

Hrad Bouzov

Článek

„Hrad je slavnostně vyzdoben a prohlídky budou i letos v tento den tak trochu netradiční. Na jejich konci čeká návštěvníky přípitek,“ řekla Právu bouzovská kastelánka Zuzana Šulcová. Připomněla, že hrad není vytápěn. „Doporučuji proto dobře se obléknout,“ doplnila kastelánka. Prohlídky se uskuteční v době od 13 do 16 hodin.

I hrad ve Šternberku bude poslední den v roce svátečně vyzdobený. Návštěvníci mohou zavítat nejen na jeho prohlídku, ale mohou se zúčastnit i závodu v orientačním běhu Silvestrovské kufrování. Start i cíl budou přímo na nádvoří hradu.

Součástí prohlídek, které se uskuteční od 10 do 15 hodin, bude netradiční mincovní dílna Rudolfínská mincovna.

„Návštěvníci se zábavnou formou dozvědí zajímavé informace z historie mincovnictví, seznámí se s výrobními postupy středověké mince i mnohem starších typů platidel, potěžkají si ražební kladivo a s dopomocí mincíře si vyrazí vlastní minci. Nikdo tedy neodejde s prázdnou,“ uvedl Jan Gottwald z hradní správy.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní hrad Bouzov, Státní hrad Šternberk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám