Hlavní obsah

Hrad Šternberk obsadí na jeden den Maorové a praporečníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál hradu ve Šternberku na Olomoucku bude patřit ve čtvrtek 14. srpna Maorům a italským praporečníkům. Exotické vystoupení původních obyvatel Nového Zélandu a italských praporečníků z 16. století si budou moci lidé vychutnat při příležitosti druhého ročníku folklorního odpoledne. Akci hrad pořádá v návaznosti na Mezinárodní folklorní festival v Šumperku.

Článek

"Soubory vystupující v Šumperku jsou velmi zajímavé. Dohodli jsme se proto, že k nám některé z nich pošlou. Vystupují zde v předstihu, lidé tak mají možnost je vidět vůbec poprvé. Loni jsme tady měli čínský soubor," řekla správkyně hradu Helena Gottwaldová.

Po maorské exotice, během které si návštěvníci hradu budou moci vyzkoušet na vlastní kůži také maorské pomalování, se mohou lidé těšit na italský soubor, jenž předvede slavnostní produkci praporečníků z 16. století.

Praporečníci čerpali z autentických dokumentů

"Soubor byl založen v září 1976 skupinou mladých mužů, kteří chtěli oživit středověké umění praporečníků. Materiál čerpali z autentických dokumentů Acta popisující folklórní tradice z 16. století," uvedla správkyně hradu. Soubor tvoří uvaděč, trumpetisté, bubeníci a samotní praporečníci.

Mezinárodní folklorní festival v Šumperku, odkud soubory na šternberský hrad zamíří, vypukne 13. srpna a potrvá do 18. srpna. Hostit bude několik stovek účastníků, nejvzdálenější přijedou z Nového Zélandu a Tchaj-wanu. V Šumperku však nebudou chybět ani soubory z Indie, Ruska, Itálie, Běloruska, Řecka či Slovenska.

Zahraniční účastníci vystoupí ve městě v pátek 15. srpna. V sobotu se tamní pěší zóna promění v roztančenou ulici.

Reklama

Související články

Fulnecký zámek koupil ostravský podnikatel

Zámek ve Fulneku na Novojičínsku vydražil ostravský podnikatel Teodor Reinhold, majitel společnosti ORZO security. Dominantu Fulnecka koupil na konci května...

V Nižboru oslaví keltský svátek hojnosti

Již čtvrtý ročník keltských oslav Lughnasad – Druhé pankeltské hry, proběhne v sobotu 26. července od 13 hodin na hradě v Nižboru u Berouna, jen pár kilometrů...

Výběr článků

Načítám