Hlavní obsah

Hororový start v Curychu. Airbus se v rychlosti 260 km/h nebezpečně vychýlil, pilot musel prudce brzdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímo hororový start zažili cestující airbusu, který směřoval z Curychu do portugalského letoviska Faro. Letadlo už nabíralo rychlost, aby se vzneslo, načež se povážlivě stočilo doleva. Pilot dokázal pohyb stroje zkorigovat a na poslední chvíli bezpečně zastavit poté, co začal prudce brzdit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cestující Airbusu A320-200 společnosti Edelweiss Air byli podle švýcarského deníku Blick pořádně vyděšeni.

„Letadlo se najednou začalo zmítat sem a tam. Pilot začal naplno brzdit a kabinou létaly všechny věci,“ potvrdil listu jeden z pasažérů.

Airbus se v kritický moment pohyboval rychlostí 260 kilometrů za hodinu.

Po prvotním šoku posádka cestující uklidňovala. Letadlo nakonec opustilo ranvej a přesunulo se na odstavnou plochu, kde byli připraveni hasiči, zdravotnická služba a policisté. Ti cestující doprovodili zpět k odletové hale.

Hasiči byli v pohotovosti proto, že brzdný mechanismus se v plném nasazení silně zahřívá a hrozí nebezpečí požáru. To se naštěstí nestalo.

Praskla pneumatika

Mluvčí letecké společnosti Andreas Meier incident potvrdil s tím, že stroj na vzletové dráze „vykazoval nestandardní chování“. „Pilot se rozhodl pro přerušení startu a při brzdném manévru praskla pneumatika,“ uvedl.

Co přesně náhlé vychýlení airbusu způsobilo, není zatím jasné. „Musíme vyhodnotit všechna relevantní data,“ dodal mluvčí.

Letadlo vzlétlo s chybějícími částmi oken. Všimli si toho až ve vzduchu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám