Hlavní obsah

Hlavní město „červeného zlata”. V srbské vesnici hrají papriky prim

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu Srbska leží malá vesnička, jejíž uličky se každé září zbarví do červena. Obci Donja Lokošnica totiž místní přezdívají hlavní město paprik. Jakmile přijde čas, obyvatelé zavěsí úrodu na zdi domů a suší ji. Nejenže jsou papriky pro vesnici hlavním zdrojem obživy, ale začátkem podzimu jde také o fascinující podívanou pro turisty, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V srbské vesnici Donja Lokošnica visí milióny papričekVideo: Reuters

 
Článek

Pojmenování hlavní město paprik není vůbec od věci. Ročně se zde vypěstuje až tisíc tun této plodiny a při sušení jsou domy v červené doslova zahaleny. Hlavními artikly jsou kapie a různé druhy chilli papriček, které se zde pěstují už po staletí.

Podle oficiálních stránek srbského turismu jsou semena těchto paprik stará kolem 200 let, a přestože byla již dávno vyvezena za hranice, kde se z nich papriky dále pěstují, neexistuje žádné lepší místo než Donja Lokošnica. Nejde totiž jen o samotné pěstování, ale také tradici a lásku, kterou místní do pěstování „červeného zlata“ vkládají. Je to totiž prakticky celoroční, mravenčí práce.

Foto: Profimedia.cz

Papriky jsou pro vesnici hlavním zdrojem obživy.

Se sázením semínek do plastových nádob se začíná v dubnu, do země se sazenice přesouvají v květnu. Papriky mají rády teplo a vláhu, pro což mají přes horká léta v okolí vesnice ideální podmínky. Sklízí se ke konci září, kdy se část úrody nechává sušit na domech. Z mnoha paprik se ale vaří tradiční srbský pokrm ajvar, který se konzumuje jako salát či pomazánka. Ten nejlepší v Srbsku se údajně vyrábí právě v Donje Lokošnici.

Foto: Profimedia.cz

Koncem září se papriky suší na zdech domů.

Ve vesnici se navíc také koná paprikový den, akce, při které se z této zeleniny připravují nejrůznější jídla nebo se pořádají soutěže — třeba v rychlém navlékání paprik pomocí jehlice na provázek. Lidová akce, která se rovněž koná v září, láká obyvatele i z okolních měst a vesnic.

Další část úrody se svazuje do dekoračních věnců, které se prodávají návštěvníkům vesnice. Také se exportují dále do Srbska nebo na další evropské trhy. Donja Lokošnica leží v Jablanickém okruhu a správně spadá pod město Leskovac. Od města Niš, které je třetí největší v zemi, je vzdáleno zhruba 45 minut cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám