Hlavní obsah

Helmy jsou v kurzu. I kvůli Schumacherovi a Pančochové

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že je helma na sjezdovce absolutní nutností, se mluví na stále více místech. Zatímco před deseti lety se helmou chránila méně než polovina lyžařů, v dnešní době už helmu používá většina z nich. Snowboardisté pak na svou bezpečnost často hledí ještě více. A jsou to mimo jiné i události posledních dnů a týdnů, které stále více lidí přivádí do půjčoven a obchodů pro helmu.

Foto: Profimedia.cz

Česká snowboardistka Šárka Pančochová

Článek

Britská cestovní asociace zaznamenala v poslední době výrazně větší poptávku po lyžařských helmách, půjčovaných i kupovaných, při cestách do lyžařských destinací v Alpách. A poptávka po helmách je i v České republice.

„Naše půjčovna nabízí helmu ke kompletnímu vybavení gratis, abychom tak podpořili bezpečnost. Často k nám ale přijdou kompletně vybavení lidé právě jen pro tu helmu. Lidé se už chrání, jen zřídkakdy vidíte na sjezdovce někoho bez helmy. Máme okolo 150 helem a každý den jich vypůjčíme zhruba 120 až 130,” řekl Novinkám Peter Cibulka ze Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Foto: Profimedia.cz

Adrenalinové sporty vyžadují přiměřenou ochranu lidského těla.

Proč se lidé začínají svědomitěji chránit? Svoji roli v tom podle britského deníku Daily Mail dost možná sehrálo i vážné zranění sedminásobného vítěze Formule 1 Michaela Schumachera. Ten se udeřil hlavou do skály a nebýt helmy, jeho vyhlídky na přežití by byly zřejmě téměř nulové. Ač Schumacher více než měsíc po nehodě leží stále v kómatu, helma mu dala aspoň šanci.

Nebezpečí jízdy bez helmy také jasně zdůraznil nedělní pád české olympioničky Šárky Pančochové, které se nevydařil skok a ona tvrdě narazila hlavou do zpevněného sněhu. Zatímco třiadvacetiletá Pančochová odešla z nehody jen lehce otřesená, helma splnila svou roli, křupla a je na odpis.

Foto: Sergej Grits, ČTK/AP

Helma zachránila Šárce Pančochové zdraví.

V Evropě jsou už ale i taková místa, kde jsou helmy povinností. Tedy aspoň pro děti. V Rakousku a Itálii nesmí děti bez helmy vůbec na sjezdovky. A ve Švýcarsku se podle statistik chrání helmou 76 procent všech lyžařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám