Hlavní obsah

Helfštýn oblehly tisíce milovníků historie

Helfštýn

Čtyři tisícovky lidí si v první nesváteční lednovou sobotu nenechalo ujít tradiční prohlídku hradu Helfštýn, který se tyčí nad Týnem nad Bečvou na Přerovsku. Jen sedm set návštěvníků chybělo k překonání rekordu z roku 2019.

Čtyři tisíce lidí vyrazily na tradiční prohlídku hradu HelfštýnVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

O rekordy však v období koronaviru nejde. „Důležité je, že se lidé mají možnost podívat jinam než jen do supermarketů. Oproti loňskému roku, kdy jsme museli nechat brány hradu zavřené, se tak milovníci historických památek a turistiky mohli dostat do horní části hradu a hradního paláce,“ sdělil Právu Jan Lauro, kastelán hradu Helfštýn.

Novoroční výšlapy k hradu Helfštýn se staly v minulosti nedílnou součástí turistických plánů, a tak vypadal i loňský rok. I přesto, že byl hrad uzavřený, se ve spodní přístupné části i v předhradí tísnily necelé dva tisíce lidí. „Letos se lidé mohli pohybovat po zhruba dvouhektarové ploše hradního areálu,“ dodal kastelán.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na hrad Helfštýn zamířili i členové moravských klubů vojenské historie.

Dostaveníčko si na hradě jako obvykle dávali nejen turisté, ale i členové historických spolků, militaristé či pejskaři.

„Dojeli jsme v šesti lidech ze Zlína. Byli jsme tu i vloni, tradici nepřerušíme. Ale je fakt, že v minulých letech jsme se tu vídali s mnohem více známými. Hrad Helfštýn je místem, kde se s některými přáteli vidím alespoň jednou do roka,“ vedl Marek P. ze Zlína, který přijel k hradu i vloni v lednu.

Hrad Helfštýn po rekonstrukci: mimořádný zážitek

Tipy na výlety

„Před rokem se vlastně akce oficiálně nekonala, přesto se tu sešla spousta lidí,“ doplnil.

„Letos jsem vzal svoji partnerku a dcerku. Chodíme sem už asi patnáct let. Není to jen o návštěvě hradu, ale o celé cestě k němu. O jízdě vlakem, o pěší cestě od nádraží v Lipníku nad Bečvou, o přátelích, pivečku, povídání o všem možném,“ pousmál se Josef Pellar z Otrokovic.

České a moravské hrady: Tipy kam vyrazit na výlet

Tipy na výlety

V minulosti na sebe při výletu na hrad, stejně jako jeho přátelé z moravských klubů vojenské historie, oblékl dobový armádní mundúr. „Letos jsem došel v civilu. Ale s přáteli v historických vojenských stejnokrojích jsem se pozdravil,“ dodal Pellar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám