Hlavní obsah

Gotický ledový oltář v Tatrách láká k obdivování i svatbám

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 15 sochařů pracovalo přes tři týdny, aby v krytém dómu ve Vysokých Tatrách vybudovali oltář jen z ledu. Původní masa vážila přes 90 tun, z ní umělci vytvořili oltář v gotickém stylu, který obsahuje také repliky soch, které jsou rozeseté po nedalekém regionu Spiš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ledový gotický oltář by měl ve Vysokých Tatrách stát až do dubnaVideo: Reuters

 
Článek

Dóm, ve kterém je detailně propracovaný oltář umístěný, se nachází u rezortu Hrebienok ve výšce 1,285 metrů nad mořem. Kromě obdivování si zde mohou návštěvníci uspořádat i svatbu nebo zásnubní ceremoniál.

Ledový oltář by měl vydržet až do dubna příštího roku, uvnitř dómu se pomocí speciálního chladiče udržuje teplota minus sedm stupňů Celsia. „V případě, že je venku tepleji, je dovnitř vpuštěno jen 10 lidí,“ uvádí průvodce Jaroslav Orenčak.

V oltáři je vytesáno několik replik soch z nedalekého spišského regionu, například Panna Marie s Ježíškem nebo socha mistra Pavla z Levoče, který vytvořil největší gotický oltář na světě. „Nevěděli jsme co očekávat, ale oltář i sochy jsou zkrátka nádherné,“ tvrdí jeden z návštěvníků. Jiný řekl, že viděl několik záběrů v televizi, naživo je místo ale mnohem hezčí.

Minulý rok bylo možné podobnou práci spatřit v Nízkých Tatrách u lyžařského střediska Jasná. Na antický chrám bylo použito téměř 50 tun ledu, celkem deset dní na něm pracovalo pět umělců. Jednalo se o první takto masivní stavbu z ledu, kterou umělci na Slovensku vyrobili. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám