Hlavní obsah

Frýdlantsko láká na přírodní rezervaci a lázně Libverda

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlantsko – nejsevernější výběžek Libereckého kraje - sice patří k hospodářsky slabým oblastem kraje, pro výletníky je to ale krajina plná zajímavých roubených staveb, historických i sakrálních památek anebo bukových lesů severního úpatí Jizerských hor.

Foto: Archivy lázní Libverda, Právo

Lázně Libverda: Penzión Frýdlant, vystavený ve stylu loveckého zámečku.

Článek

Právě Jizerky oddělují Frýdlantsko od zbytku Libereckého kraje a oblast tak tvoří jakýsi slepý výběžek. Jeho velkou část tvoří Frýdlantská pahorkatina, specifický typ krajiny, která byla v minulosti formována pevninským ledovcem.

Frýdlantský hrad a zámek jsou dalším z mnoha turistických lákadel Frýdlantska.foto: Právo/Barbora Silná

Pokud někdo touží po opravdovém turistickém převýšení, stačí se vypravit do blízkých Jizerskohorských bučin nebo do oblasti Smrku, kde turisty čekají skalnaté terény s vyhlídkami, divoké vodopády a vynikající výhledy. Bez zajímavosti není ani hlavní vodní tok Frýdlantska řeka Smědá a její meandry.

Přírodní rezervace Meandry Smědé

Přírodní rezervace byla vyhlášena v roce 1998 na rozloze 137 hektarů ve výšce 220 až 250 metrů nad mořem. Svou rozlohou pak leží v katastrech obcí Černousy a Višňová, kam se lze bez problémů dopravit vlakem Českých drah anebo autobusy ČSAD Liberec.

Rezervace byla zřízena k ochraně přírodního rázu údolní nivy podhorské řeky s přirozeně se vyvíjejícím říčním korytem, se slepými rameny a s fenoménem štěrkopískových náplavů.

Součástí chráněného území je také rybník Dubák, který je největším rybníkem Frýdlantska s historií datovanou už do 16. století. Zároveň je významnou ornitologickou lokalitou severních Čech spolu s ekosystémem listnatého svahového lesa nad pravým břehem Smědé. Zde je ráj zejména pro botaniky a zoology.

Hejnice

Dalším městem Frýdlantského výběžku s bohatou historií a významnou sakrální památkou jsou Hejnice. První zmínka o obci je z roku 1211 a hovoří o stavbě dřevěné kapličky dnešní baziliky Navštívení Panny Marie, která dnes slouží jako Centrum duchovní obnovy a je hojně navštěvována.

Hejnická bazilika je poutním místem, kam každoročně míří tisíce turistů. foto: Právo/Barbora Silná

Podle pověsti v kostele Navštívení Panny Marie prý kdysi dělal zvoníka hrubý a zlý františkánský mnich. Když potom zemřel, zvony mu nechtěly zazvonit umíráček a jen se bez zvuku houpaly na věži. Zakletí zvonů zlomil až zkušený myslivec, který odnesl černého kohouta – zvoníkovu duši – k jezírkům Na Čihadlech ve svahu Černé hory, která je branou do pekla, a tam ho hodil do vody.

Hejnice jsou rovněž poutním místem a z Liberce se sem dá dojít po modré značce směrem od Oldřichova v Hájích. Cesta je zasazena do bukových lesů a lemována starými kříži, svatými obrázky a božími muky.

Lázně Libverda

S vodou ale pro změnu léčivou je spojena Libverda. Vyhlášené lázeňské městečko s bohatou historií datovanou do roku 1381 je zasazeno do přírodního parku tvořeného rododendrony a azalkami, které zejména v jarních měsících tvoří pestrobarevnou mozaiku. Zdejší minerální voda Kristiánova pramene pomáhá při léčbě nervového systému, pohybového ústrojí nebo cév a srdce.

Výletníkům je dnes voda z pramene Kristián zdarma dostupná na kolonádě. Podle dochovaných historických pramenů si její účinky nemohl vynachválit zejména vévoda Albrecht z Valdštejna, který si ji prý vozil i na svá válečná tažení. V Libverdě ale vytéká ještě další pramen Hubert, který je charakteristický zejména svým značným zápachem.

V Libverdě můžeme hrát i minigolf.foto: Právo/Archivy lázní Libverda

Kromě léčivé vody nebo lázeňských oplatků je oblíbeným cílem turistů nedaleká restaurace Obří sud. Známá výletní restaurace nad Lázněmi Libverda byla postavena v roce 1931 po vzoru oblíbeného Obřího sudu na Javorníku v sousedním Ještědském pohoří.

Protože Obří sud na Javorníku shořel neopatrností 20. září 1974, zůstává Obří sud v Lázních Libverdě jako jediný v republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Vydejte se na filmový hrad Frýdštejn

Hrad Frýdštejn - jeden ze tří na Jablonecku - možná znáte a ani o tom nevíte. Natáčely se tu některé sekvence s Milošem Kopeckým pro film Tajemný hrad...

Loketský hrad má co nabídnout

Historické město Loket na Sokolovsku, kterému vévodí stejnojmenný hrad, je v poslední době stále častějším cílem nejen našich, ale také zahraničních turistů....

Na Křivoklátě se rodí šperky ze dřeva

Nádvoří hradu Křivoklát ožilo tlukotem řezbářských paliček. Sjelo se sem na třicet řezbářů z celé republiky i zahraničí na tradiční týdenní sympózium...

Na zámek v Chyších láká pivovar

Malé pivovary, zejména ty zámecké, získávají stále větší oblibu. A rostou jako houby po dešti. Důvod je čitelný. Pivovar vytvoří zajímavý kolorit pro místa,...

Výběr článků

Načítám