Hlavní obsah

Fotografka nechala nahé modely a modelky splynout s památkami

Novinky, mšv

Americká umělkyně Trina Merryová se specializuje na bodypainting, tedy malbu na tělo. V jedné ze svých fotografických sérií nechala své nahé modely a modelky splynout s pozadím světoznámých památek, například s pyramidami v Gíze nebo s Obrovými schody v Severním Irsku. Na první pohled si jich možná někdo ani nevšimne.

Foto: Profimedia.cz

Modelka splývá s Obrovými schody v Severním Irsku.

Článek

Sama umělkyně tvrdí, že obnovuje nejstarší známé umění, kterým je podle ní právě malba na tělo. „Fascinuje mě, jak se v minulosti používaly různé značky na tělo, které udávaly hodnost a rozdíly v kmeni nebo se podle nich dala identifikovat fáze života,“ řekla pro list The Sun. Dodává, že v moderní společnosti máme podobný „označovací“ systém, jen malby nahradila móda, automobily nebo domy, které reprezentují náš sociální status.

Foto: Profimedia.cz

Namalovat člověka trvá Američance přes tři hodiny.

K nápadu na tuto konkrétní fotosérii ji inspirovala vlastní zkušenost ze života v New Yorku, nikdy se prý necítila tak moc sama jako tam. „Mohla bych zmizet a nikdo by si toho nevšiml,“ tvrdí. „Zatímco kdysi různé malby na těle značily rozdílnost, naše společnost je novodobými poznávacími znaky spíše homogenizovaná,“ pokračuje Merryová.

Foto: Profimedia.cz

K sérii inspirovala Merryovou vlastní zkušenost.

Namalovat modela či modelku trvá umělkyni zhruba tři hodiny, když pracuje rychle. Mnohem těžší je podle ní ovšem celý proces právě pro modely. Ti musí vydržet dlouhou dobu naprosto nehybní. Tím, že svou práci bere Merryová do veřejných prostor, je neustále vystavena názorům lidí. „Někteří to milují, jiní nenávidí nebo nechápou. Někdo se zase bojí nahoty. Je to různé.“

Své modely nechala umělkyně splynout s pozadím a památkami napříč celým světem. Fotografie pořídila u egyptských či mayských pyramid, před Bílým domem ve Washingtonu nebo právě v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám