Hlavní obsah

Fotograf pořídil na Havaji snímky bleskového ochlazení lávy

Novinky, Klára Fischleinová, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vulkán Kilauea na americké Havaji je jedním z nejaktivnějších na světě. Díky jeho činnosti přibývají tomuto ostrovnímu státu desítky a desítky hektarů nové pevniny. Fotografa Milese Morgana přiměla sopečná aktivita k vytvoření série uměleckých snímků, kvůli které se přiblížil k rozžhavené lávě na nejmenší možnou vzdálenost.

Foto: Profimedia.cz

Ke slaným vlnám oceánu se láva táhne asi 11 kilometrů.

Článek

Pod názvem Kilauea se v havajštině skrývá více významů. Jeden z nich by se dal popsat jako "rozpínání se", což by sopku na havajském ostrově Big Island trefně vystihovalo, protože je bez delších přestávek aktivní už 30 let. A v produktivitě žhavého magmatu rozhodně nezahálí.

Foto: Profimedia.cz

Havajská soptící chlouba Kilauea je vysoká 1247 metrů.

Líně se táhnoucí oranžovo-rudá láva hřeje a pálí skoro i při pouhém pohledu. Našedlá mlha a kouř jen zvýrazňují její pestrý odstín. Miles Morgan, fotograf z amerického Oregonu, zachytil vše, co doprovází proces, kdy se tekoucí lávě postaví do cesty chladné vlny Tichého oceánu. Sám fotograf všemu přihlížel z černých, již ztvrdlých, pozůstatků sopečné činnosti Kilauei.

Foto: Profimedia.cz

Život ohrožující hmota na pohled připomíná karamel.

Běžní turisté musí dodržovat velmi přísná bezpečnostní opatření, která souvisí s nebezpečnými plyny, jež sopka vypouští. Často jsou některé trasy v okolí aktivních míst zcela uzavřené kvůli vysoké koncentraci jedovatých plynů. Cestovatelé se sice běžně nedostanou do takové blízkosti nebezpečně rozpálené hmoty jako Morgan, i tak je však zážitek jen těžce přenositelný.

Zvídavé turisty mohou často i ve vzdálenosti několika desítek metrů od břehu ohrožovat ztuhlé kusy lávy, které občas vylétnou z vody poté, co se v ní ochladí. I proto jsou bezpečnostní opatření na havajském ostrově Big Island, kde se Kilauea nachází, velmi přísná.

Foto: Profimedia.cz

Miles Morgan zvěčňoval průtok lávy do oceánu přímo na břehu. Při focení se musel poprat s hustým kouřem.

Nicméně i zážitek zprostředkovaný skrze sérii Morganových snímků je ohromující. Ať už člověk pozoruje obrázky tvořené ve dne, či ty vzniklé za šera.

Zaměřeno na Havaj

Je největším ostrovem Havajského souostroví. Vznikl spojením dvou sopek - Mauna Kea a Mauna Loa. První z nich je nejspíš vyhaslá, druhá je naopak aktivní.

Havajskou metropolí je město Honolulu.

Havaj je ostrovním státem USA a jeho břehy omývá Tichý oceán.

Žije tu okolo 1,2 miliónu obyvatel.

Zdejším patronem je svatý Josef de Veuster neboli Otec malomocných. Tento muž byl belgickým misionářem, který tu v 19. století pomáhal nemocným, dokud se sám nenakazil a nezemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám