Hlavní obsah

Fenomén migrujících sardinek láká nejen hladové živočichy, ale i lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

East London

Tisíce a tisíce migrujících sardinek v Indickém oceánu také letos lákají pozornost mořských živočichů i zvědavých potápěčů. Jde o fenomén matky přírody, kdy se ryby v místním zimním období vydávají na cestu vodami u jihu Afriky.

Foto: Profimedia.cz

Rok co rok hladoví delfíni plavou mezi migrujícími sardinkami, například v loňském roce to vyfotil 32letý Dmitrij Mirošnikov.

Článek

Sardinky putují Indickým oceánem v zimním období, které v oblasti připadá na měsíce květen až červenec. Nakladou vajíčka v mělkých vodách kontinentálního šelfu, který se táhne asi 250 kilometrů jižně od Střelkového mysu na jihu Afriky. Odtud pak migrují na sever podél jedné z provincií Jihoafrické republiky KwaZulu-Natal.

Foto: Profimedia.cz

Podle brazilského fotografa Daniela Botelha je migrace sardinek jednou z nejúžasnějších podívaných

Některé roky jsou ryby tak blízko u pobřeží, že je mohou lidé na plážích chytat do kyblíků. Mořští živočichové a vodní ptáci si ale přijdou na své prakticky každý rok. Nezřídka se tak nedaleko od sebe vyskytnou hladoví delfíni, žraloci a dokonce i plejtváci, zatímco zvenčí na sardinky útočí ptáci.

Foto: Profimedia.cz

Nejen mořští tvorové se na sardinkách pochutnali. Botelho vyfotil i shora útočící ptáky.

"Putování sardinek je nejúžasnější přírodní podívaná na planetě. Čekal jsem už od dětství na okamžik, kdy to budu moct sledovat na vlastní oči. Už jsem byl ve vodě s krokodýly nilskými, s bílými žraloky i s krakaticemi, tohle ale bylo to nejzajímavější, co jsem zažil," přiznal deníku Daily Mail brazilský fotograf Daniel Botelho, který měl to štěstí, že si mohl migrující sardinky v hloubce až 27 metrů před třemi lety nafotit.

Foto: Profimedia.cz

Brazilci se podařilo zachytit i žraloky černocípé, jak se vrhají mezi migrující ryby.

"Ryby se pohybují tak rychle, bylo to úplně šílené tam dole. Je to přírodní bojové pole. Měsíc jsme se pokoušeli pořídit snímky, až se nám všechny podařily v jediný den,“ dodal 31letý fotograf, který se potápěl nedaleko města East London.

Foto: Profimedia.cz

Na sardinkách si pochutnávají mimo jiné i delfíni, které u hostiny Botelho zachytil.

Botelho ale není jediný profesionální fotograf, kterému se podařilo sardinky zachytit. Jedním z úspěšných lovců snímků je i 32letý Dmitrij Mirošnikov, který se za sardinkami potopil loni u přístavu St. Johns.

Foto: Profimedia.cz

Dvaatřicetiletý fotograf Dmitrij Mirošnikov se ponořil mezi migrující sardinky v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám