Hlavní obsah

Šibam: Nejstarší mrakodrapy světa jsou hliněné a stojí uprostřed pouště v Jemenu

Nejkrásnější je prý při západu slunce, kdy se paprsky měkce opírají o hliněné stěny. Město Šibam je jednou z největších atrakcí Jemenu. Aby také ne – v obrovském údolí Hadramaut tady už od 16. století stojí na pět set mrakodrapů. S výškou okolo třiceti metrů, z nepálené hlíny odolávají silnému slunci a čas od času i prudkým povodním. Říká se jim Manhattan pouště a dodnes se v nich běžně bydlí.

Foto: ESO travel

Šibam hadramautský – jemenský Manhattan pouště

Článek

Šibam leží v údolí Hadramaut, jehož jméno prý ve volném překladu znamená „přichází smrt“. Neutěšená pustina o rozloze větší, než je rozloha Česka, se v létě mění v rozpálenou výheň, kde se před sluncem a obrovským horkem nedá utéct. I proto místní turistům radí, aby si návštěvu Šibamu naplánovali na jinou část roku, jinak si ji neužijí, ale jen přetrpí.

Hadramautské údolí bývalo součástí stejnojmenného království a Šibam jeho hlavním městem. Podle historických pramenů už od 4. století. Hliněné mrakodrapy, které jsou mimochodem nejstarší na planetě, ale vznikly až ve století šestnáctém – jako ochrana před nájezdy beduínů a před velkou vodou, která se čas od času údolím prohnala.

Foto: Raphaël Fauveau

Ač stojí Šibam v poušti, čas od času ho spláchne velká povodeň.

Pětistovka mrakodrapů uprostřed pouště

Dnes v Šibamu stojí asi pětistovka mrakodrapů. Část jich je původních, část vznikla znovu, na první pohled ale starší budovy od těch původních nepoznáte, protože tu platí výnos, podle kterého musí být nová stavba přesnou kopií stavby předchozí. A shodovat se musí jak výškou, tak počtem oken i dveří a jejich umístěním. Žádné novoty, žádné moderní materiály, ale stejně jako před staletími jen nepálená hlína.

Nutno ale podotknout, že už před staletími byl Šibam moderním městem, které svou úrovní předběhlo tehdejší evropské metropole. Tady už v 16. století vzniklo pravidelné pravoúhlé uspořádání ulic. Ty byly navíc všechny dlážděné a naprostým standardem byla i kanalizace – vedoucí dokonce i z horních pater zdejších mrakodrapů.

Foto: kurvenalbn

Už v 16. století tady měli domy uspořádané pravidelně pravoúhle. Šibam je jedno z prvních moderních měst.

Žít si na vysoké noze

Domy v Šibamu mají obvykle pět až deset pater a všechny bez výjimky jsou postavené z nepálených cihel. Jeden dům tady obvykle obývá jedna rozvětvená rodina a důležitost jejích členů se pozná podle toho, jak vysoko v domě žijí. Čím vyšší patro, tím váženější člen. Platí, že přízemí je často vyhrazené domácím zvířatům.

Jemen sousedí se Saudskou Arábií. Přečtěte si o ní víc: Saúdská Arábie: Tam, kde leží hrob biblické Evy nebo arabské Stonehenge

Šibam tedy není žádný mrtvý skanzen. Naopak. Za hradbami, které město objímají a které narušuje jen jediná vstupní brána, žije dnes asi sedm tisíc obyvatel. Kromě vysokých domů tu stojí i několik mešit (z nichž jen jednu postavili z cihel pálených), školy, obchody, nemocnice…

Foto: Raphaël Fauveau

Nejkrásnější je Šibam prý při západu slunce, své kouzlo má ale i ve zbytku dne.

Pod ochrannými křídly UNESCO

Šibam dříve chátral, hliněné domy se drolily a tvrdou ránu městu zasadila i veliká povodeň v roce 1982. Ve stejném roce se ale Šibam stal součástí světového dědictví UNESCO. S tím šly ruku v ruce rostoucí počty turistů, kteří sem začali jezdit, a peníze od mecenášů, které sem proudí. Teď se tedy daří držet místní výškové budovy v přijatelném stavu.

Jako turisté zaplatíte u vstupní městské brány drobný poplatek a pak už můžete bloumat místními uličkami, které lemují sedící a kát žvýkající muži. Přímo ve městě obvykle nepotřebujete ani průvodce, oblast Šibamu je pro turisty celkem bezpečná. Nezapomeňte ale na to, že do místních mešit se nepodíváte – ty jsou pro nemuslimy přísně zapovězené.

Inzertní sdělení: Poznejte Arabský poloostrov!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte magickou Arábii! Seznámíme vás s historií, místními zvyklostmi, vyjedeme do pouště, navštívíme nejslavnější bazary a uvidíme největší koberec světa.

Dvanáct dní na cestě. Okruh neznámou pouštní zemí s řadou památek, zemí, kde příroda ukazuje svoji krásu v přímém kontrastu s luxusem měst. Podívejte se na plán cesty!

Vyberte si hotel podle vašeho gusta, sbalte kufry a odleťte třeba už příští týden! Dubaj je fascinující, plná rekordních staveb, kuriozit, ale i luxusu.

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o Isla Margarita, o divu světa - ostrově Čedžu, nebo o nejdivnějších muzeích planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jezdíte v zimě na dovolenou?
Ano, pravidelně na hory.
19,4 %
Ano, pravidelně do tepla.
3,8 %
Ano, ale není to pravidlem.
12,7 %
Ne, v zimě nejezdím.
64,1 %
Celkem hlasovalo 1001 čtenářů.

Obecně k Jemenu

Jak už z článku vyplynulo, Šibam je jednou z největších atrakcí Jemenu. Tato země leží na jihu Arabského poloostrova, sousedí s Ománem a Saudskou Arábií a omývají ji vody Rudého a Arabského moře.

Hlavním městem je San´a, většina obyvatel vyznává islám. Místní klima je velmi horké a suché.

Pro cestu do Jemenu je potřeba vízum. Do roku 2010 bylo možné ho vyřídit přímo na letišti v hlavním městě Jemenu, aktuálně je ale třeba vízum vyřídit už na velvyslanectví Jemenu v Praze.

Ač je Jemen stát ležící na Blízkém východě, aktuálně tu pro turisty nejsou žádná bezpečnostní rizika. Před cestou je ale dobré aktuální situaci prověřit třeba na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám