Hlavní obsah

Pět top destinací pro prodloužený víkend: Vede Paříž, ale stihnout se dá i New York nebo Dubaj

Vzít si v pátek v práci volno, sbalit si menší kufr a místo na chalupu vyrazit do některé z (mimo)evropských metropolí na prodloužený víkend. Tomuto trendu propadá stále více Čechů. Podívejte se s námi na top destinace, kde se dá prožít „eurovíkend“, a vydejte se třeba k největšímu fotbalovému stadiónu Evropy nebo do slavné filmové kavárny.

Foto: niekverlaan, pixabay.com, Public Domain CC0

Istanbul je jednou z nejoblíbenějších destinací pro prožití prodlouženého víkendu.

Článek

Kratičká dovolená spojená spíše s poznáváním, kdy v hotelu strávíte jednu, maximálně ale čtyři noci. To jsou takzvané eurovíkendy, kterým propadá stále více lidí. V západní Evropě dokonce platí, že lidé jezdí častěji právě na kratší zájezdy – klidně i několikrát do roka – namísto dlouhých dovolených.

V Česku pak každý rok proběhne více než milión eurovíkendů – a více než polovina z nich má jediný cíl – Paříž. Za ní se pak drží Řím, Istanbul, Londýn a Benátky. My pro vás máme tipy i na další destinace – a na místa, která v nich rozhodně nesmíte vynechat!

Barcelona – po stopách Gaudího a skvělého fotbalu

Prohlédnout si ještě stále nedokončený chrám Sagrada Familia, pochutnat si na paelle a cestou ze zápasu slavné Barcelony si dát u venkovního stánku sangrii plnou ovoce… to a mnoho dalšího nabízí Barcelona.

Foto: ESO travel

Las Ramblas dříve bývaly korytem potoka, dnes jsou jednou z hlavních promenád v Barceloně.

Na podobě katalánské metropole se (v pozitivním slova smyslu) podepsal architekt Antonio Gaudí a navštívit „jeho“ stavby je nutností – obytné domy Milá a Batló, park Güell a Sagrada Familia, to je základ, který musíte zvládnout. Sportovní nadšenci by neměli vynechat olympijský areál (z velké části opuštěný a dosti smutný), milovníci slunce zase odpoledne na pláži Barcelonetta, kde horní díl plavek odkládá většina žen, bez ohledu na věk.

Co dalšího nevynechat?

  • procházku po třídě Las Ramblas – s desítkami stánků, pouličních umělců, restaurací a kaváren. Rozhodně zajděte do tržnice, která na ní leží. Na jídlo ale raději skočte do některé z bočních uliček
  • návštěvu slavného stadiónu Camp Nou – s 98 600 sedadly je to největší stadión v Evropě a samozřejmě domovský stánek FC Barcelona. Vstupné do muzea s prohlídkou stadiónu je drahé, lístek na zápas ještě dražší, ale zážitek je to skutečně na celý život

Paříž – cíl každého druhého eurovíkendu

Není oblíbenější „eurovíkendové“ destinace. Paříž je v kategorii eurovíkendů jasná jednička. U Eiffelovy věže začíná většina zájezdů. Mimochodem časově se vyplatí vystoupat po svých a nečekat ve frontách na výtah. A standardem itinerářů jsou i Louvre, čtvrť La Defense, Vítězný oblouk… v rámci prodlouženého víkendu se dá zvládnout velká část těchto největších atrakcí – rozhodně ale stojí za to, se vrátit…

Foto: archiv autora

Sacre Coer, katedrála tyčící se nad Paříží na vršku Montmartre. Posaďte se na schody pod ní a kochejte se výhledem!

… a užít si ve větším klidu procházku po Montmartru, výbornou gastronomii nebo třeba jen posezení v Lucemburských nebo Tulerijských zahradách.

Co dalšího nevynechat?

  • mrakodrap Montparnasse – 210 metrů vysoká stavba nabízí dechberoucí výhled na celou Paříž, a hlavně – na Eiffelovu věž. Jednoznačně největší je zážitek v noci, kdy můžete v každou celou hodinu pozorovat blikající Eiffelovku
  • Café des 2 Moulins – pokud milujete film Amélie Z Montmartru, pak vězte, že právě v tomto podniku dělala hlavní hrdinka servírku. Podnik skutečně existuje, najdete ho v ulici Lepic a kupodivu je velmi příjemný a nepříliš turistický

Athény – vzhůru do nejhlučnějšího města planety

Athény byly donedávna celkem opomíjenou eurovíkendovou destinací, to se ale mění. Řecká metropole totiž má co nabídnout – a to hlavně milovníkům historie. Symbolem města je Akropole, dříve hlavní náboženské centrum oblasti, s chrámem Parthenon. Navštívit tu můžete i nejstarší divadlo planety – Dionýsovo divadlo – nebo Národní archeologické muzeum.

Foto: ESO travel

Nejstarší divadlo na planetě je to Dionýsovo a najdete ho v Athénách.

Mezi novější turistické cíle pak patří místa, která už dvakrát v novodobých dějinách hostila olympijské hry. Mimochodem o Athénách se říká, že jsou nejhlučnějším městem světa a že tu na každého připadá nejméně zeleně v přepočtu na jednoho obyvatele.

Kam v létě?

Istanbul – brána Orientu láká na nákupy

Město ležící na dvou kontinentech rozdělené úžinou Bospor láká nejen na krásné památky, ale i na možnost levných nákupů. Předtím, než zamíříte do obchodů, ale vyrazte k monumentální Hagia Sofia. Původně křesťanský chrám byl později přestavěný na mešitu a ještě později sekularizovaný – dnes je v něm muzeum. Kousek od Hagia Sofia je to ke Konstantinovu sloupu, nejstarší stavbě města. Dech bere i nedaleká Modrá mešita.

Turecko je skvělou volbou pro letní dovolenou: I George Clooney a Harry Potter už poznali luxusní tvář Turecka

Foto: ESO travel

Istanbul – město, kde se potkává evropská kultura s tou asijskou. A rozhodně je to zajímavé setkávání.

Zamířit můžete i do paláce Topkapi, ve kterém mohlo naráz žít až 5000 lidí, v čele se sultánem, a trochu jinou perspektivou pak můžete Istabul pozorovat z Galatské věže, případně z hladiny Bosporu na jedné z výletních lodí.

Co nevynechat?

  • Velký bazar – několik tisíc obchodů, které tvoří město ve městě. A dobrá polovina z nich jsou zlatnictví. Mimochodem po střechách Velkého bazaru se proháněl James Bond v bondovce Skyfall
  • Egyptský bazar – pokud jsou vám bližší nejrůznější sladkosti, sypané čaje, koření…, pak se vydejte spíše do menšího Egyptského bazaru, který stojí kousek od Galatského mostu.

Lisabon – nejzápadnější město pevninské Evropy

Fénické spojení Allis Ubbo znamenalo „bezpečný přístav“ a právě z toho pravděpodobně vznikl název dnešního Lisabonu. Portugalská metropole je nejzápadnějším městem pevninské Evropy a její podobu výrazně ovlivnilo zemětřesení, které v roce 1755 město téměř srovnalo se zemí.

Foto: ESO travel

Lisabon láká na přátelskou atmosféru a spoustu historických památek.

Srdcem města je náměstí Rossio s výbornými kavárnami, a kdo se neprojel neogotickým městským výtahem pro téměř padesátku pasažérů, který spojuje ulici Santa Justa s náměstím Carmo, ten jako kdyby v Lisabonu nikdy nebyl!

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na božskou dovolenou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Sagrada Familia, park Güell, Nou Camp, Casa Batló a další místa, která nesmíte minout. Prožijte čtyři dny v prosluněné Barceloně a nasajte atmosféru Katalánska. V zářijovém termínu je dost krásně i na ležení na pláži!

Milujete historii? Tak hurá do Athén! Řecká metropole je plná antických památek – poznejte nejstarší divadlo planety, vystoupejte na Akropoli, prozkoumejte místní muzea. A pak si užijte pohodu ve 4hvězdičkovém hotelu.

Prožijte prodloužený víkend v portugalské metropoli – v kvalitním hotelu a s průvodcem, který vás provede po těch nejzajímavějších místech. Prozkoumejte nejzápadnější město evropské pevniny!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o gay friendly destinaci, o nejdeštivějším místě světa nebo o bizarních sportech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Na jak dlouho jezdíte na dovolenou?
Pouze na prodloužený víkend.
13,1 %
Na týden.
43,9 %
Na 10 až 14 dní.
27,1 %
Na déle než 14 dní.
15,9 %
Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Za víkend se dá stihnout New York i Dubaj

Při plánová prodlouženého víkendu se člověk nemusí omezovat pouze na evropské destinace, ale může vyrazit i někam dál. Lákavými možnostmi jsou v tomto případě třeba New York nebo Dubaj.

Odletět za oceán, tam prožít tři noci v New Yorku, prohlédnout si všechny jeho symboly a pak letět zpátky. Pro někoho zbytečná honička, pro jiného opravdu intenzívní dovolená. Krátkým pobytům za oceánem nahrává časový posun – do New Yorku se z Prahy odlétá brzy ráno, let trvá zhruba devět hodin, ale díky časovému posunu na letišti v New Yorku vlastně přistanete jen o tři hodiny později. A hned můžete vyrazit za poznáním. Pravda, první den bude delší a tedy náročnější, ale zvládnout se to dá. Zpátky se pak letí čtvrtý den odpoledne.

Od 22. března 2014 jsou zrušená víza do Spojený arabských emirátů, na popularitě tak získají i prodloužené víkendy v Dubaji, turisté totiž ušetří zhruba 2000 korun právě za vyřízení víz. V Dubaji je pak možné prožít i takzvaný „stopover“ – delší zastávku během mezipřistání, kdy přímo ve městě člověk stráví mezi dvěma lety několik hodin, nebo rovnou několik dní. Pokud se tedy chystáte někam dál a letíte přes Dubaj (mimochodem, z místního letiště se odlétá do zhruba 150 destinací), popřemýšlejte, jestli v ní nestrávit pár dní.

Související články

Výběr článků

Načítám