Hlavní obsah

Netradiční letní destinace: „Vietnamské Středomoří“ láká na exotiku, jídlo a luxus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhá bílá pláž, čisté moře, třicet stupňů nad nulou a pobřežní kolonáda, na které to nejvíc žije večer. Ideální popis Středomoří? Jistě! A to nejen toho „našeho evropského“, ale i pobřežní oblasti ve Vietnamu, které se občas přezdívá právě „vietnamské Středomoří“. Služby jsou na úrovni Evropy, počasí možná ještě lepší a prostředí rozhodně exotičtější. A ve většině letovisek právě startuje hlavní sezóna!

Foto: Bruce Tuten

Pláže ve Vietnamu si v ničem nezadají s těmi v „evropském“ Středomoří.

Článek

Do Vietnamu se v prvé řadě jezdí na poznávací zájezdy. Naprosto odlišná kultura, pohnutá historie a exotická příroda – to je kombinace, která ročně láká stovky tisíc turistů z celého světa. Přibývá ale i těch, kteří sem přijedou na klasickou plážovou dovolenou. A vietnamská letoviska jsou i díky tomu jedny z nejrychleji se rozvíjejících na světě.

Pojďme se do některých z nich podívat blíže – některá jsou rájem potápěčů, jinde si na své přijdou ti, kteří na dovolené chtějí hlavně jíst jen dobré jídlo.

Phan Thiet – po stopách rybí omáčky

Má nálepku jednoho z nejrychleji rostoucích městě ve Vietnamu. Letovisko Phan Thiet leží v jižní části centrálního Vietnamu a platí za jedno z těch vůbec nejluxusnějších. Říká se, že je ideálním místem pro rodinnou dovolenou, ale nenechte se mýlit. Když se na konci srpna otočí vítr a na zdejší pláže začnou dorážet vysoké vlny, promění se Phan Thiet v centrum surfařů, často nezávislých cestovatelů z celého světa.

Foto: ESO travel

Pláže v okolí Phan Thiet patří k nejkrásnějším ve Vietnamu.

Říká se, že právě tady je jedna z nejkrásnějších pláží Vietnamu – pláž Mui Ne ale neleží přímo ve městě. Musíte za ní asi 12 kilometrů východně. Odměnou za námahu jsou nicméně až pětatřicet metrů vysoké písečné duny. Jen pozor na to, že voda je už jen malý kousek od břehu poměrně hluboká. Za návštěvu a poležení pak ještě rozhodně stojí pláž Bai Rang – ta je ale od centra města ještě dál.

Phan Thiet mezi zahraničními turisty proslulo plážemi a dovolenkovým zázemím, samotní Vietnamci si ho ale spojují spíše s výrobou typické rybí omáčky. Zdejší továrna vyprodukuje každý rok asi 17 miliónů litrů této speciality – a ta je prý v bezprostřední blízkosti továrny značně cítit.

Vietnamská specialita – omáčka nuoc mam
Nuoc mam je obvykle světle hnědá průhledná rybí omáčka, která je jednou ze základních ingrediencí vietnamské kuchyně. V každém větším obchodě tady narazíte na spoustu druhů – od „čistých“ rybích omáček po ty, které jsou dochucené třeba bylinkami. V jihovýchodní Asii se tato omáčka nejčastěji vyrábí z ančoviček a výroba rozhodně není nic pro slabé žaludky. Ryby se totiž společně s mořskou solí nechávají několik týdnů kvasit v obrovských kádích. Kapalinou, která vzniká naspodu, se pak horní vrstvy směsi opětovně prolévají.
Foto: ESO travel

Jaké jsou ve Vietnamu resorty? Na vysoké úrovni, za kterou se ale samozřejmě i platí.

Nha Trang – lanovkou na ostrov luxusu

Statut nejpopulárnějšího vietnamského letoviska drží Nha Trang. Od května do září tady denní teploty nepadají pod 32 stupňů, zdejší šestikilometrová pláž je tak v obležení. Promenáda, která ji lemuje, pak ožívá po setmění. Milujete mořské plody na všechny způsoby? Tady si přijdete na své! Rybáři je ráno naloví a v podvečer už je máte na talíři. Desítky druhů na desítky způsobů. Každý den si můžete dát něco jiného. A navíc za velmi příjemnou cenu.

Bílý písek, tyrkysová voda, palmy a výhled na pětici ostrovů na obzoru - tak vypadají zdejší pláže. Mimochodem - ostrov Hon Tre (jinak také Bambusový ostrov) se tu těší pověsti luxusního ráje pro bohaté. Ostatně už samotná cesta na ostrov je netypická – vyrazit sice můžete trajektem, turisticky vděčnější je ale cesta lanovkou. Místy i 45 metrů nad vodní hladinou. Samotná délka lanovky je téměř tři a půl kilometrů.

Foto: archiv autora

Ve zdejších krámcích smlouvejte a připravte se na neodbytné prodavače!

A co na ostrově? Můžete se tu samozřejmě ubytovat v pětihvězdičkovém resortu. Většina z těch, co sem dorazí, ale bere zavděk návštěvou ohromného aquaparku nebo mořského akvária.

Vietnamská kuchyně je zdravá
Když se řekne vietnamská kuchyně, vybavíte si akorát vietnamská bistra v Česku, kde olejem a glutamátem rozhodně nešetří? Chyba. Původní vietnamská kuchyně je totiž založená na čerstvých surovinách, hlavně na zelenině, bylinkách a různých druzích masa. Cílem kuchařů je snaha o zachování co největší čerstvosti. Základní surovinou je rýže a výrobky z ní a v jídlech se snoubí pět základních chutí: sladká, slaná, hořká, kyselá a ostrá.

Hoi An s puncem UNESCO

Statut nejhezčího letoviska na vietnamském pobřeží drží Hoi An. A má na to i „glejt“. V roce 1999 totiž organizace UNESCO zařadila historické centrum města na seznam světového dědictví. Což je záruka toho, že procházka křivolakými uličkami bude stát za to. Navíc se při ní člověk nemusí neustále vyhýbat autům – centrum města je pro ně totiž uzavřené.

Foto: archiv autora

Staré centrum letoviska Hoi An má své kouzlo.

Nejpůsobivější je prý „staré“ Hoi An po setmění. Rozzáří se nejen světla, ale i lampiony vetkané do větví stromů a zdejší obchůdky. Při nákupu v nich rozhodně smlouvejte a připravte se také na to, že zdejší prodavači jsou opravdu neodbytní. Specialitou Hoi An (a ostatně i celého Vietnamu) jsou pak krejčí a švadleny, co vám oblek nebo šaty na míru ušijí za pár hodin a za hubičku.

Ideálním časem pro dovolenou tady je období od května do srpna. Počasí je v tuto dobu teplé a suché, moře klidné. A rozhodně se nemusíte bát úrovně zdejších hotelů – s těmi v Evropě nebo v sousedním Thajsku si rozhodně nezadají. Ty nejluxusnější je dokonce i předčí. Pak si ale připravte i odpovídající částku – dovolená v pětihvězdičkovém exkluzivním vietnamském resortu (třeba v takovém, který se inspiruje tradiční architekturou zdejších vesnic) vyjde na zhruba šedesát tisíc korun.

Inzertní sdělení: Vydejte se k moři do Vietnamu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Vietnamu:

Luxusní stylový pětihvězdičkový resort ležící přímo na písčité pláži. Pavilóny jsou postaveny s citem tak, aby připomínaly architekturu tradiční vietnamské vesnice. Bazén, možnost masáží, karaoke…

Elegantní a stylový resort položený na krásné písčité pláži Mui Ne v rozlehlé zahradě. Bydlet je možné v privátních luxusních bungalovech, případně v pokojích s výhledem na moře.

Spojte poznání s relaxem u moře! Podíváte se do Saigonu, prohlédnete si okolí Hoi An a závěr pobytu strávíte v písku zdejších krásných pláží. Možnost potápění a šnorchlování.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o argentinských nej, o unikátních cestách okolo světa i o sanfranciském Exploratoriu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se letos v létě chystáte na dovolenou?
Zůstanu v Česku.
23,8 %
Někam po Evropě.
28,4 %
Mimo Evropu.
12,8 %
Nikam nepojedu.
35 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1396 čtenářů.

5 míst, která ve Vietnamu nesmíte vynechat!

Povalování na pláži je rozhodně fajn, když už ale vyrazíte na dovolenou do Vietnamu, byla by škoda zůstávat jen na pláži u hotelu. Co ve Vietnamu musíte rozhodně vidět?

Zátoka Ha Long

Dračí zátoka patří nově mezi divy světa a je jedním z hlavních taháků celé země. V zátoce tady z vody vystupuje více než tři tisíce ostrůvků a jen hrstka z nich je objevená a prozkoumaná. Vydat se mezi ně můžete na palubě některé z výletních lodí. V nabídce jsou jak krátké výlety, tak plavby, kdy na lodi strávíte několik dní. Pokud máte více času, pak zvolte některý z delších výletů. Více o Dračí zátoce najdete v článku: Vietnamský unikát: Dračí zátoka s vesnicemi na vodě a spoustou legend

Tunely Vietcongu

Pokud chcete prožít pocity vojáka vietnamské armády, vydejte se do městečka Cu Chi. Právě v jeho okolí je totiž země provrtaná asi dvěma sty kilometry podzemních chodeb, ve kterých se vojáci ukrývali. Kromě klasických úzkých a nízkých chodeb byly součástí celého komplexu i skladovací prostory, obytné síně a dokonce i nemocnice. Více o této atrakci najdete v článku: Znáte Vietnam? Zážitkem jsou tunely Vietkongu, Čamské svatyně i říční tržiště

Delta Mekongu

Mekong je jedním ze světových veletoků, pramení vysoko v horách v Tibetu a do Jihočínského moře ústí právě na území Vietnamu. Delta Mekongu je obrovská oblast, kde Vietnam poznáte v jeho nejryzejší podobě. Jedním z největších zážitků jsou trhy odehrávající se přímo na vodě, kdy se obchoduje z loďky do loďky. Mimochodem – delta Mekongu neustále roste a do pár let by měla zaujímat plochu velikosti České republiky.

Saigon

V dobách vietnamské války sem jezdili američtí vojáci na „dovolenou“. Není divu, že se Saigon tedy ještě do nedávna těšil pověsti „města neřesti“. A čtvrti červených lucerniček jsou tu i dnes. Saigon se oficiálně jmenuje Ho Či Minhovo město a je symbolem moderního Vietnamu. Projděte se tu po širokých bulvárech a udělejte nákupy v moderních obchodních centrech.

Hanoj

Hlavní město Hanoj je pravým opakem Saigonu. Město ležící na severu na Rudé řece je ztělesněním všech vietnamských tradic, včetně těch komunistických. Jedním z největších lákadel pro turisty tak je Ho Či Minhovo mauzoleum, kolosální šedivá stavba na náměstí Ba Dinh postavená v roce 1975. Vynechat byste jako turista neměl ani staré město se sítí úzkých křivolakých uliček.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám