Hlavní obsah

Místo poslední naděje: Podívejte se do thajského chrámu, kde léčí těžce závislé

V tradičních průvodcích zmínku o klášteru Wat Tham Krabok nejspíš nenajdete. Thajci se raději chlubí krásnými plážemi a tradičními chrámy. A Wat Tham Krabok je všechno, ale rozhodně ne tradiční chrám. Přezdívá se mu letiště do nirvány, ale také poslední zastávka před konečnou zvanou „Peklo“. Víc než co jiného je ale Wat Tham Krabok opravdu netradiční odvykací „klinikou“ pro drogově závislé.

Foto: ESO travel

Od vzniku prošlo branami tohoto kláštera na 100 tisíc drogově závislých.

Článek

Místní mniši vás prý závislosti zbaví díky unikátnímu odvaru z bylin, ale i tvrdou prací a tajemným slibem Sajja, který pacienti skládají a který údajně zabije každého, kdo znovu sáhne po drogách. Co je pravda a co umně přiživené povídačky, vědí asi jen mniši. Každopádně se okolo Wat Tham Krabok vznáší aura místa, kde vám pomohou, když všechno ostatní selže.

Vytáhnout duši z temnoty

Začněme ale fakty – buddhistický chrám Wat Tham Krabok začal vznikat v roce 1957 a vlastníma rukama ho stavěli sami mniši. O dva roky později se poprvé objevuje zmínka o mniších, kteří se místním snaží pomoci od závislosti na opiu. A jen pár let nato získá tato netradiční odvykací „klinika“ celosvětový věhlas.

Foto: archiv autora

Chrám a jeho okolí mají bohatou výzdobu, kterou vytvářejí sami mniši.

A to nejen díky výsledkům – léčba je prý úspěšná u 70 % pacientů – ale i díky samotné metodě. Místní mniši hovoří o dvou krocích detoxikace. Nejprve je nutné vytáhnout jedy z těla a následně vytáhnout duši z temnoty. Člověk tady musí projít detoxikací těla i duše.

Na počátku všeho je ale slib Sajja – kdy člověk před Buddhou slibuje, že se drog ani alkoholu už nikdy nedotkne a nikdy je ani nebude dál šířit. A pak následuje proslulý fyzický detox.

Klášter žije z darů
Dvě třetiny osazenstva detoxikačního centra tvoří Thajci, jednu třetinu pak  cizinci, velmi často z Evropy. Čas od času se v klášteře na léčení objeví i celebrita, naposledy zpěvák Peter Doherty. Mniši si za léčbu neberou žádné peníze, jen 200 bahtů denně na stravu. Nicméně můžete jim peníze darovat, z darů celý klášter de facto žije.

Dávíte... a znovu... a znovu

Prvních pět dní tu pacienti dostávají brzy ráno a odpoledne pít tmavě hnědý odvar z více než stovky bylin, který okamžitě vyvolává mocné dávení. Vše probíhá veřejně, na plácku před budovami. Součástí kúry je i polykání černých pilulek na uklidnění, pití bylinného čaje a parní lázně, do kterých mniši prý přidávají směs bylin, která způsobuje pocity euforie a radosti.

Foto: ESO travel

V Thajsku je několik tisíc chrámů a klášterů – na Wat Tham Krabok nicméně Thajci v průvodcích nelákají.

Nedílnou součástí programu je i těžká fyzická práce, lidé na odvykací kúře s prací začínají už v pět hodin ráno, a meditace. Pobýt tady musíte minimálně deset dnů, maximální dobou jsou čtyři týdny. Místo peněz máte jen kupóny, které platí pouze v areálu kláštera, třikrát denně dostanete najíst a volný čas máte v podvečer zhruba dvě hodiny. Kúra má ale fantastickou úspěšnost. Podle mnichů sedm z deseti klientů skutečně drogu už nikdy nevyhledá.

Kreslení do skla a odlévání prasklin
Léčba závislých je důležitou, nikoli ale jedinou činností místních mnichů. Ti klášter a jeho okolí zdobí sochami, které si sami odlévají. Pro tavení materiálů pak využívají vlastnoručně postavené pece. Vyrábějí tady také obrazy ve skle, kdy mezi dvě skleněné tabule vpravují barvy. A funguje tady také projekt Hudba Země. Mniši odlévají praskliny v zemi, přenášejí je na plastové desky a ty pak transformují do not. Výsledkem této činnosti je i cédéčko, které si můžete koupit.

Mnozí se ptají, proč není možné aplikovat toto léčení i na jiných místech. A tady už se člověk dostává na tenký led spekulací, pověstí a legend. Dávivý lektvar, který lidé na odvykací kúře popíjejí, je směsí více než stovky bylin, jejichž kompletní seznam ale nikdo nezná. Je prý rozdělen mezi sedm mnichů, kteří spolu musí při jeho tvorbě spolupracovat.

Foto: ESO travel

Chrám Wat Pho, další z divů thajské architektury

Funguje tady zázračná síla?

Klášter prý navíc leží na zázračném místě a jinde by tak kúra nemohla fungovat. A v neposlední řadě se hovoří o tom, že hlavní kouzlo spočívá ve slibu Sajja. Ten, kdo ho poruší, prý zemře. A mimochodem, filozofií tohoto kláštera je i to, že člověk sem smí vstoupit pouze jednou. Druhou šanci nedostane.

Díky tomu všemu se klášter stává populárním místem i mezi turisty. A mnichům a mniškám, kterých tu dohromady žije asi 120, to zatím nevadí. Chcete se podívat dovnitř? Můžete – stačí si jen domluvit svolení. Z Bangkoku je to sem zhruba 130 kilometrů, a pokud se člověku nechce autobusem, který se sem kodrcá dvě až tři hodiny, může za 2500 bahtů (tj. zhruba 1600 korun) využít služeb taxikářů.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Thajska!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Vydejte se s námi za poznáním  Thajska! Vezmeme vás do hlavního města Bangkoku, navštívíme ty nejkrásnější chrámy a vydáme se i do oblasti slavného opiového Zlatého trojúhelníku, kde navštívíme třeba žirafí ženy.

  • 14 nocí, snídaně, 3* hotely
  • v prvních dnech prohlídka Bangkoku 
  • návštěva NP Erawan i tygřího chrámu
  • výlet džunglí na slonovi
  • cesta do unikátního NP Khao Yai
  • na závěr relax na ostrovech Ko Samet, Ko Chang a v Pattayae

Phuket je letovisko, které nabízí služby na té nejvyšší úrovni. Přidejte k tomu božské pláže a máte dovolenou snů! Vybírat můžete z mnoha hotelů nejrůznějších kategorií.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o turistických hitech pro rok 2015, tahácích Austrálie nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Lákala by vás návštěva tohoto zařízení - samozřejmě v roli turisty?
Rozhodně ne!
20,1 %
Cíleně rozhodně ne, ale kdybych byl poblíž...
16,2 %
Ano, zajímá mě to.
63,7 %
Celkem hlasovalo 154 čtenářů.

Chrámy, kterými se Thajci rádi pochlubí

V Thajsku je několik tisíc chrámů a jen v samotném městě Bangkoku narazíte minimálně na pětistovku z nich. Člověk by do nich měl vstupovat čistě a vhodně oblečený a chovat se v nich vždycky slušně.

Mezi top thajské chrámy pak patří:

Wat Phra Kaeo

Pro Thajce nejvýznamnější buddhistická stavba v zemi, kterou možná znáte jako chrám Smaragdového Buddhy. Je součástí Královského paláce a vznikl už v roce 1784. Jeho dominantou, byť možná dominantou v uvozovkách, je 66 centimetrů vysoká soška Buddhy – nikoli ale smaragdová, ale vytvořená ze zeleného jadeitu.

Wat Arun

Chrám Úsvitu. Další z ikon Thajska, která stojí v hlavním městě Bangkoku. Chrám, který vznikl v 17. století, prošel o dvě století později výraznou přestavbou a dnes je oblíbeným turistickým cílem Právě tento chrám je původním domovem sošky Buddhy z jadeitu. Dominantou této stavby je 82 metrů vysoká věž.

Wat Traimit

Chrám Zlatého Buddhy, domov pro tři metry vysokou a pět a půl tuny vážící sochu Buddhy. Mimochodem, ta byla dlouhá desetiletí ukrytá pod nánosy sádry a sami Thajci ji považovali za ztracenou, v roce 1955 se ale ze sádrové krusty, která ji měla chránit, vyloupla a dnes je hlavním symbolem tohoto chrámu, kam denně míří tisíce turistů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám