Hlavní obsah

Opiový kouř nad Zlatým trojúhelníkem: Jak chutná opium a jak vypadají žirafí ženy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý trojúhelník je plný zlata. Černého zlata. Tak se totiž přezdívá opiu, droze, kterou místní získávají z nezralých tobolek máku. Opiový kouř už tady ale není tak hustý, jako býval. Množství vyrobeného opia tady totiž kleslo za posledních dvacet let na desetinu předchozího stavu. Neznamená to ale, že si ho tady nemůžete dát.

Foto: ESO travel

Místní se pokuřování opia nevzdali – ač ho thajská vláda nevidí ráda.

Článek

Opiový kouř prý chutná sladce a jeho kouzlu podléhá velká část obyvatel vesnic ve Zlatém trojúhelníku. Situace už ale není taková jako dřív. Zlatý trojúhelník je dnes spíše než místem, kde se obchodovalo s drogami, oblastí, kam dnes ve velkém proudí turisté. Vstupním bodem je pak pro většinu z nich Chiang Mai.

Chiang Mai – město na severu Thajska, které je branou do oblasti Zlatého trojúhelníku právě z thajské strany. Zlatý trojúhelník je jinak označení pro hraniční oblast Thajska, Myanmaru a Laosu (občas se sem řadí i čínská provincie Jün-nau a část Vietnamu), která proslula pěstováním máku a výrobou opia.

Z nebezpečné oblasti turistickým cílem

Ještě v 90. letech se cesta sem turistům nedoporučovala. Polí s mákem tady bylo o poznání víc, oblast ovládaly opiové party, mezi kterými často zuřily celkem tvrdé boje. Do toho primitivně obdělávaná drobná políčka místních domorodců, kteří se po večerech oddávali slastnému kouření opia z opiových dýmek. Thajská vláda ale celé opiové odvětví tvrdě postihovala, a tak je tu dnes situace o poznání klidnější. I přesto se ale turistům doporučuje zjistit si před cestou sem aktuální situaci.

Foto: public-domain-image.com

Z máku se v oblasti Zlatého trojúhelníku připravuje opium.

Chiang Mai – opičí farma, obří trhy

V Chiang Mai, které je dnes typickým výletním městem s hadí a opičí farmou a s ohromnými trhy, kde seženete téměř všechno, co je pro Thajsko typické, fungují desítky agentur i jednotlivých průvodců, kteří se s vámi za předem usmlouvanou sumu vydají dál do hor při hranicích, do srdce Zlatého trojúhelníku.

Proslulé žirafí ženy
Z Chiang Mai se nemusíte nutně vydávat jen po stopách opia. Mnoho turistů odtud vyráží za kmenem Padaung, jehož ženy prosluly svými extrémně dlouhými krky. Těch bylo docíleno za pomoci přidávání mosazných kruhů. První kruh dívka dostane ve svých čtyřech letech a každý půlrok přibude další. Výsledkem je stlačení klíčních kostí a optické prodloužení krku. Podle pověstí byla prapůvodním účelem ochrana před tygry, kteří by ženě mohli prokousnout hrdlo.

Tyto horské treky jsou obvykle třídenní (můžete si ale domluvit i cestu na pět dní) a člověk musí počítat s tím, že rozhodně nejde o odpočinkovou záležitost. Naopak. Těžký batoh na zádech, horko v pralese, štípance od hmyzu a dokonce i nocování v přírodě.

Foto: Tony Wasserman

Chiang Mai je branou do Zlatého trojúhelníku, i místem které proslulo svými chrámy.

 Ochutnejte opium!

Anglicky hovořící průvodci turisty zavedou do tradičních horských vesniček místních kmenů, do míst, kde si člověk o elektřině, nebo tekoucí vodě musí i v jednadvacátém století nechat zdát. Ač je užívání opia oficiálně zakázáno, večer si muži posedají k sobě a rozpálí kuličky surového opia, takzvané galé, ve svých dýmkách.

Přečtěte si víc o východní a jihovýchodní Asii!

Ochutnat mohou i turisté, účinek se ale obvykle dostavuje až po delším pokuřování, a tak jich spousta bývá zklamána. Nicméně do velkých experimentů se uprostřed thajských hor pouští málokdo, zvláště když ví, že ho další den čekají další dlouhé kilometry náročným terénem.

Soap Ruak – jeden z vrcholů trojúhelníku

Mnohem více lidí ale dává přednost cestě autem z Chaing Mai do vesnice Soap Ruak při soutoku řeky Soap s Mekongem. Ta byla jedním z vrcholů trojúhelníku – i díky poloze na břehu Mekongu, který je tady hraniční řekou - dnes je ale víc než dávným doupětem překupníků opia turistickým centrem, které ztratilo své původní kouzlo.

Foto: jenniferphoon

Žirafí ženy jsou opředeny spoustou pověr- rozhodně si ale nezlomí vaz, když si kroužky sundají – což tvrdí jedna z nejrozšířenějších pověstí.

Člověk se tu může vyfotit u přezdobené brány, která symbolizuje Zlatý trojúhelník nebo s některým z vesničanů, kteří tu korzují ve svých barevných vyšívaných krojích s barevnými bambulemi a za menší finanční příspěvek jsou svolní k focení. Do toho vykřikují prodavači suvenýrů a člověk se musí vyhýbat nevkusným figurínám slonů, na které někteří turisté lezou, aby ukořistili co nejlepší záběr pro svůj fotoaparát.

 Opium tu má své muzeum

Thajci tady otevřeli i muzeum opia, kde se člověk dozví téměř všechno z historie pěstování i o principech, kterými se z něj vyrábějí drogy. Podnikavost Thajců nezná mezí – když už nemohou oficiálně obchodovat přímo s opiem, obchodují s jeho příběhem.

I když kdo ví, jak je to tady s obchodem – horské pralesy v okolí jsou hluboké a provoz na Mekongu, který je tady přirozenou hranicí, veliký. Má vůbec armáda, která vás na místních cestách může zastavit a požádat o kontrolu dokladů, možnost uhlídat všechno?

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do jihovýchodní Asie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska a okolí:

Ideální a osvědčený okruh pro zájemce o thajskou kulturu, přírodu i současnost. Ruch Bangkoku vystřídá klid v horách na severu, v místech, kde je tzv. Zlatý trojúhelník. Závěr pak patří odpočinku na plážích.

Pouštní pevnosti, paláce a jezera jako vzpomínky na lesk a minulost bývalého knížecího státu Radžástánu. Vydejte se do Indie za méně turisticky exponovanými památkami.

Thajsko – Laos – Kambodža. Cesta za historií “zlatého poloostrova” vám umožní poznat rozkvěty a pády těchto tří etnik v mnohém podobných v mnohém rozdílných.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Dračí zátoce, nejlepších zoo planety nebo o Západní Austrálii. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy v Thajsku?
Ne a ani mě to neláká.
49,6 %
Ne, ale je to můj sen.
33,9 %
Ano, jednou.
9,1 %
Ano, dvakrát.
2,7 %
Ano, třikrát.
1,1 %
Ano, pravidelně se tam vracím.
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1830 čtenářů.

Indický Zlatý trojúhelník

Zlatý trojúhelník není jen na hranicích Thajska, Laosu a Myanmaru. Najdete ho i v Indii, kde se takto přezdívá cestě z Dillí do Agry a následně do Jaipuru. Tato tři místa totiž na mapě tvoří celkem pravidelný trojúhelník. A navíc jde o místa, která patří k těm vůbec nejoblíbenějším turistickým cílům v Indii – právě proto tedy Zlatý trojúhelník.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám