Hlavní obsah

Kam na safari s celou rodinou? V Jižní Africe budete spokojeni

Ne nadarmo se Jihoafrické republice říká země mnoha tváří. Nespoutaná příroda a živelná africká zvěř vás v jednu chvíli unese svou nedotknutou krásou, hned druhý den si ale můžete namísto dobrodružství v divokém safari užít civilizace v tom nejlepším slova smyslu.“Svět v jedné zemi“, tak zní asi nejpřiléhavější přezdívka pro tuto různorodou zemi.

Článek

Myslíte, že safari už jste viděli v zoo? Pokud to nebylo na jednom z vašich výletů po Africe, pak byste se měli rychle sbalit a vydat se do JAR. Tady totiž zjistíte, co to slovo skutečně znamená! Horký vzduch se vlní nad prašnou cestou, ale suché traviny kolem ní se ani nehnou. Červená hlína pálí a v dálce na obzoru se mihotají vrcholky vysokých hor. Džíp v barvě khaki stojí klidně ve stínu jediného stromu široko daleko. V něm s dalekohledem v jedné a foťákem ve druhé ruce sedí malá česká rodinka.

Připadá vám to jako scéna z Volání divočiny? Kdepak, tak může docela reálně vypadat dovolená v Jihoafrické republice. Množství přírodních rezervací tady totiž kromě standardních procházek nabízí i dobrodružné výpravy po boku profesionálních rangerů. Jednou takovou rezervací je například Kariega Game Reserve, jejíž jméno už napovídá, že džípem to končit nebude.

Kariega Game Reserve

Safari nabízí nejen exkluzivní prostředí, ale i nadstandardní služby. Známá Kariega Game Reserve leží nedaleko přístavu Port Elizabeth a je jednou z nejkrásnějších rezervací v JAR. Jedním ze způsobů, jak si zdejší safari užít co možná nejvíce, je vyjížďka terénním vozem v doprovodu profesionála. Programy ve většině rezervací jsou obvykle uzpůsobeny místnímu klimatu, takže na vyjížďky se jezdí brzy ráno, aby se stihl návrat kolem oběda. Když vyšší teploty navečer opadnou, vyráží se znovu.

Velká pětka v říši zvířat
Kdo je tady největší zvíře? Lev, leopard, slon, nosorožec a africký buvol – tak tuhle pětku potkat v JAR prostě musíte, patří to zkrátka mezi povinnosti každého cestovatele. A proč zrovna těchto pět vyvolených? Jsou to zvířata, jejichž trofejí si lovci v dobách ještě nedávných cenili ze všech nejvíce. Ulovit jednoho z nich bylo velmi nebezpečné a náročné a neúspěšné pokusy končily často tragicky, nikoli však pro zvíře.

V této oblasti o rozloze 9 tisíc hektarů se nemusíte bát malárie, naopak se ale můžete těšit na celou „Velkou pětku“ a mnoho dalších zvířat. To, co byste v leckterých zoologických zahradách jen stěží hledali, tady volně pobíhá okolo Vás. Lvi, sloni, hroši, žirafy, zebry nebo nosorožci nejsou ale zdaleka to jediné, co Vás tady čeká. Park nabízí mnoho nejrůznějších atrakcí – kromě všemožných výletů můžete vyzkoušet rybaření, kanoing nebo romantickou projížďku na koních.

Rezervace Karongwe

Rezervace Karongwe je dalším známým místem, které vás nenechá na pochybách o tom, co že to vlastně to safari je. Jde o součást tzv. Velkého Krugerova národního parku a i tady vás jízda v terénních vozech s rangerem naplní tou nefalšovanou africkou atmosférou.

Další vyhledávané cíle turistů v JAR
Stolová hora – Největší stůl světa ukrývá krásné Kapské Město, ověnčené mnoha superlativy Mys Dobré naděje – obeplujte stejně jako Bartolomeo Dias tento ostrý výběžek africké pevniny Vesnice Cultural Village – návštěva vesnice s ukázkou tanců a života domorodých obyvatel Afrika v sedle – romantická výprava na koních do divočiny v doprovodu rangera Kirstenbosch – botanická zahrada Kapského Města s devíti tisíci druhy rostlin

Země zaslíbená golfistům

Kromě lvů a žiraf můžete ale na svých cestách po JAR potkat ještě někoho jiného - golfisty. Tahle země je totiž také golfovým rájem. A jestli je golf hra pro snoby, pak nechtějte vědět, co můžete zažít v Jižní Africe. Zdejších 500 hřišť, z nichž některá jsou údajně nejlepší na světě, hostí věhlasné golfové turnaje. Místní areály, to totiž nejsou jenom vybagrované plácky někde u silnice. Jihoafrické golfové hřiště je parkem uprostřed rezervace, člověkem uhlazená část africké panenské buše.

Propojení krás přírody s civilizací se výborně hodí zvlášť tehdy, když ne všechny účastníky zájezdu zrovna zajímá golf. Manželku s dětmi můžete jednoduše posadit do safari džípu a zatímco budou tiše číhat na zebry, vy můžete nerušeně hrát. Musíte se ale připravit na to, že během hry se zničehonic objeví žirafa a totálně vám zkazí úder.

Možná, že pro zachování co nejnižšího handicapu by bylo lepší nikam nejezdit. A když už budete v JAR, neměli byste zapomenout navštívit i další nejznámější místa, pro která je tahle země nazývána jednou z nejkrásnějších afrických zemí vůbec. Stručný přehled naleznete v tabulce výše. V postranním sloupci pak nejdete přehled některých zajímavých golfových hřišť v JAR.

Nenechte si ujít:
Erinvale Country ClubGolfové hřiště nebývalé krásy a kvality. Horské štíty v kombinaci s Indickým oceánem vás nenechají chladným ani při pokeru, natož při golfu.
Kariega Game ReserveSoukromé safari vás provede divokou buší a nedopřeje vám odpočinku – tolik atrakcí jako je tady, byste jinde hledali jen těžko.
Kapské MěstoTohle město nabízí opravdu mnoho - pohled z výšky 1000 metrů ze Stolové hory, mořské akvárium dvou oceánů nebo botanickou zahradu Kirstenbosch.

Související články o JAR

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Ománu, JV USA, tančící fontáně v Dubaji, tropických rájích Tioman a Langkawi, Kataru nebo Svatém Martinu. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do JAR na golf a safari

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená JAR:

Za poznáním a aktivním odpočinkem v africkém buši. Lákavý program pro ty, kteří chtějí alespoň jednou v životě spatřit tolika superlativy ověnčené Kapské Město.

Spojení golfu a dobrodružství v divoké přírodě vám ukáže nejkrásnější místa Jihoafrické republiky. Zkuste uniknout ruchu civilizace a podniknout výpravu do africké buše!

Kapské Město, Cape Point, divoká zvířata či pestrá směs obyvatel. Lákadla svádějící k cestě do jednoho z nejpoutavějších koutů planety.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Vyrazili byste s rodinou na safari do Afriky?
Ano, máme to v nejbližší době v plánu
11,4 %
Ano, jednou bychom to chtěli podniknout
64 %
Ani ano, ani ne
0,9 %
Ne, raději pojedeme někam k moři
3,3 %
Ne, je to pro nás moc drahé
20,4 %
Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Co vědět před cestou do JAR

Ať už se rozhodnete do JAR vydat na safari nebo na golf, měli byste si letenky zarezervovat s velkým předstihem – hlavně v létě je totiž o tuhle destinace dost velký zájem. Přímé lety sem mají všechny větší letiště západní Evropy, samotná JAR pak má také mnoho mezinárodních letišť.

Připravte se ale na to, že při cestě z Prahy bude let trvat minimálně 17 hodin a stát vás bude něco kolem 30 tisíc. Za golfem i za safari pořádají do JAR zájezdy také některé specializované cestovní kanceláře, které vezmou všechno zařizování na sebe.

Na safari byste neměli zapomenout kvalitní repelent, dalekohled a baterku. Ráno a večer, kdy se výpravy do divočiny pořádají nejčastěji, může i tady být chladněji, proto si kromě plavek vezměte i svetr. Nejlepší dobou na safari je období od dubna do září, je totiž více sucho, vegetace není tak hustá jako v létě, takže zvířata jsou lépe vidět

Do JAR nemusíte mít žádné speciální očkování, v oblastech Mpumalanga, v Krugerově národním parku a v severní oblasti provincie Kwazulu Natal by jste ale měli užívat antimalarika, i když riziko malárie je tu velmi nízké. V některých jezerech a řekách je přítomen parazit bilharzie, proto se raději koupejte v moři.

Zajímavá golfová hřiště v JAR

Royal Cape Golf Club

Royal Cape Golf Club Lokalita Kapské Město

Nejstarším jihoafrickým hřištěm je 18 jamkový Royal Cape Golf Club, založený už roku 1885. Jde o velmi náročné, avšak kvalitní hřiště, takže nikoho nepřekvapí, že prestižní turnaj Open JAR se tu konal dokonce jedenáctkrát. Spíše ploché greeny jsou obklopeny bujnou africkou vegetací a najdete zde také mnoho vodních překážek. Jedinou nevýhodou tohoto areálu je silný jihovýchodní vítr, který může zkazit sebelepší úder.

Stellenbosch Golf Course

Stellenbosch Golf Course Lokalita Winelands

18 jamek v neskutečně krásné přírodě, kolem vinice, pomerančové háje a samozřejmě všudypřítomné hory. Hřiště je příjemné nejen díky místě, kde se nachází, ale také zásluhou perfektního stavu grínů a je tak vhodné pro všechny typy hráčů. Narozdíl od Royal Cape Golf Club je dobře chráněné proti nepříjemnému jihovýchodnímu větru.

Erinvale Country Club

Erinvale Country Club Lokalita Winelands

Hřiště Erinvale Country Club leží nedaleko Kapského Města na úpatí pohoří Helderberg a Hottenstots Holland. Zdejších 18 jamek se skrývá pod horskými štíty a zároveň je omývá nádherný oceán. Patří tak údajně k nejhezčím místům v JAR. Nespoutaná krajina kolem a vynikající terén hřiště samotného okouzlil už mnoho hráčů, v roce 1996 se tu dokonce konal Světový pohár. Oproti prvním devíti jamkám téměř na rovince, druhá devítka stoupá do okolních hor. Neskutečně krásné výhledy na pobřeží dokonale umocní požitek ze hry. Samozřejmostí jsou vodní překážky a zajímavé písečné pasti.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám