Hlavní obsah

Menton: Citrusové město na pobřeží Tajné riviéry

Novinky, Jan Janula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Azurové pobřeží, turisté – kromě těch s tučným kontem – ztratí zájem. Ano, v Cannes, Monaku a Saint Tropez stojí pobyt „pálku“, jde o daň za prestiž. Kdo chce ale strávit pěknou i relativně levnou dovolenou a chlubit se, že navštívil tuto věhlasnou oblast, vydá se do města Menton, kde začíná. Této části se říká Tajná riviéra.

Foto: Shutterstock

Stejně jako v Nice i v Mentonu se můžete vykoupat přímo ve městě.

Článek

Označení se vžilo kvůli poloze v klínu hor, kde je Menton docela dobře schovaný. To ovšem neznamená, že by se zde nenašly krásné pláže. V jejich okolí navíc rostou pestrobarevné květiny, jež jsou pastvou pro oči. Přeje jim výjimečné klima, jde o jedno z nejteplejších míst ve Francii. Dokud v Evropě řádila tuberkulóza (asi tak koncem devatenáctého století), jezdili sem za doslova léčivým podnebím zástupy nemocných.

Vykoupete se i během října

Díky přírodním podmínkám se tady skvěle daří i citrusům. V pro nás bohužel neatraktivních termínech – v únoru a březnu – se konají už od roku 1929 unikátní slavnosti. Mají různá témata, která se každoročně mění, naposledy to byla Alenka v říši divů, předtím Asterix v Citrónové zemi. Vyvrcholení je poslední den, kdy se na alegorických vozech i jiných atrakcích představí těžko uvěřitelných 120 druhů citrusových plodů. Nejsou ovšem populární jen v přírodní podobě, vyrábějí se z nich bonbóny, zmrzlina a další vybrané lahůdky.

Foto: Shutterstock

Na sklonku zimy se tady konají slavnosti zasvěcené zdejším citrusovým plodům.

Kdo stojí o nezapomenutelný zážitek, může sem zajet z Nice, odkud to je asi 45 km. Letenky do Nice se dají v tuto dobu pořídit hodně levně, i od dvou tisíc, když se umí hledat. Taktéž ubytování po hlavní sezóně lze sehnat – pokud člověk netrvá na luxusním hotelu – za přijatelné ceny. Ještě v říjnu tu může být kolem 25 stupňů, i když ne denně. Pod dvacítku však teploty obvykle neklesají, zažijete ideální babí léto. Navíc se stále ještě dá koupat v poměrně teplém moři.

Pařížané se v Mentonu častokrát nedorozumí

Místní specialitou je jazyk, francouzština s italským přízvukem, říká se mu mentones. Apeninský poloostrov přece jen leží blízko, svého času bylo město jeho součástí. Komické je, že kdo neumí francouzsky, nemusí mít komplex. Spíš se může bavit, typickým Francouzům totiž místní obyvatelé častokrát nerozumějí! Menton prostě určitě není nudný, má kouzlo a více tradic než jen citrusovou.

Foto: Shutterstock

Promenádu v Mentonu lemuje pláž a také unikátní barevné domky.

Barokní kostel svatého Michala, který se pyšně vypíná nad městem, je všeobecně považován za největší a nejhezčí na celém pobřeží. Původně zde stály dvě svatyně, z nich zbyla jen zvonice z patnáctého století. Velká kampanila, nepřehlédnutelná díky výšce 53 m, byla přistavěna o tři sta let později při celkové rekonstrukci kostela. Jeho sklepení kdysi sloužilo ke kurióznímu účelu – byly zde pořádány kremace. Menton neměl vlastní hřbitov, takže jedinci, jimž se nedostávalo peněz na to, aby si koupili místo v sousedním městě, byli „likvidováni“ právě takto.

Nejvíce to žije na Rue Saint Michel

Populární atrakcí pro cizince a odpočinek pro místní představují zahrady. Jardin Serre de la Madone je spíš až exoticky botanická, Maria Serena Garden či Fontana Rosa „jen“ krásné. Ani pokud jde o historii, tak si Menton nezadá se slavnějšími městy. Byl osídlen už před 25 000 lety, první písemné zmínky pocházejí z roku 1262. Historické centrum s barevnými domy a úzkými uličkami leží v kopcovitém terénu nad přístavem, vévodí mu rušná ulice Rue Saint Michel.

Foto: Shutterstock

Na pobřeží Tajné riviéry spatříte rovněž řadu atraktivních památek.

Kdo do Mentonu zavítá takřka určitě, jsou příznivci legendárního oceánografa Jeana Cocteaua. Ten má v Le Bastion, pevnosti ze sedmnáctého století, své muzeum. K dalším památkám patří bývalá knížecí rezidence Palais Carnolès, Palais de l’Europe (Evropský palác z roku 1909) i krytá tržnice z roku 1898. A jak už bylo řečeno, v okolí se nachází řada pláží. Menton prostě může přeneseně hrát roli podceňované Popelky, v níž princ, když se pořádně podívá, spatří krasavici…

Foto: Shutterstock

V pevnosti Le Bastion lze navštívit muzeum oceánografa Jeana Cocteaua.

Inzertní sdělení:

TravelPortal.cz

Výběr článků

Načítám