Hlavní obsah

Egypt nabízí mnoho atraktivních a tajuplných míst k potápění

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen běžní rekreanti, ale také potápěči si našli v Egyptě svá oblíbená místa. Podmořské jeskyně, korálové zahrady a vraky lodí patří k cílům, které řadí Rudé moře k celoročně navštěvovaným potápěčským cílům. Těm, kteří si teprve dělají první představy o tom, co je kde pod vodou v egyptském teritoriu Rudého moře k vidění, třeba poslouží krátký přehled.

Foto: Foto archiv , Právo

Rudé moře, v němž korálové útesy často sahají až ke hladině, bylo odedávna postrachem námořníků. Dnes ukrývá desítky vraků.

Článek

V Šarm aš-Šajchu je voda nejen dostatečně teplá, ale po celý rok i mimořádně čistá. Všude kolem Rudého moře spadne málo srážek a vzhledem ke značnému odpařování je voda nadprůměrně slaná a má značný vztlak. Začínající a méně zkušení potápěči najdou v bezpečné vzdálenosti od břehu v malé hloubce, kde je dobrá viditelnost, množství korálových útesů.

Zkušení potápěči směřují zpravidla kousek na jih, do námořního parku Ras Mohamed. Na špici poloostrova je také osada Ras Mohamed s potápěčskými základnami. Potápět se lze podle strmých korálových útesů do hloubky více než 70 metrů. Korálové útesy jsou i hluboko pod hladinou.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Potápění v Hurghádě

Rudé moře, v němž korálové útesy často sahají až ke hladině, bylo odedávna postrachem námořníků. Že to nebylo nadarmo, to dokládají desítky vraků – od starověkých galér až po plavidla, která se potopila koncem minulého století. Některé z těchto vraků patří k oblíbeným potápěčským cílům.

Patrně nejpozoruhodnějším z potopených plavidel je britská zásobovací loď Thistlegorm, potopená za 2. světové války. Ve třicetimetrové hloubce je možné si vrak i s nákladem motocyklů, nákladních aut, děl a jiných válečných předmětů prohlédnout. Vrak je dostupný i z Hurgády na protějším břehu moře. O něco dál než Thistelgorm, v průlivu Gubal, je možné potopit se k dalším několika vrakům.

Dahab

Osada na pobřeží na sever od Šarm aš-Šajchu je vyhlášenou základnou zejména pro náročnější potápěče. Také tam jsou přirozeně prostory, v nichž mohou trénovat ti méně zkušení. Korálové útesy jsou v některých místech až 90 metrů hluboké.

Dahab je pověstný náročnými terény, známými jako Blue Hole a Canyon. První je hluboký sifon, v němž je v hloubce šedesáti metrů otvor, kterým se potápěč dostane na otevřené moře. Canyon je podmořská strž, jejíž část je uzavřená a jako tunel klesá do hloubky 40 metrů. Třetí z potápěčských atrakcí je známa jako Bell. Je to útvar, podobný Blue Hole, ale hluboký pouze dvacet metrů.

Hurgáda

Nejznámějším z egyptských přímořských letovisek je Hurgáda. Také tam je dostatek prostoru pro potápění. Pro začátečníky, jako obvykle, jsou to zejména korálové ostrůvky a útesy nedaleko od pobřeží. Zkušení potápěči se mohou vypravit – pokud jim přeje počasí – k již zmíněnému vraku Thistelgorm, ale také k nákladním lodím Chrisoula, Giannis, nebo k britskému parníku Dunraven, který se potopil v roce 1867.

Safaga

Nedaleko Hurgády je letovisko Safaga, kam všeobecně míří méně lidí, a to včetně zájemců o potápění. Pro začátečníky jsou vhodná dvě korálová uskupení, vzdálená půlhodinu plavby od Safagy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Potápění v Hurghádě

FOTO: Bohuslav Borovička, Právo

Zkušení potápěči se mohou vypravit k jednomu z „nejčerstvějších“ vraků. Trajekt Sun Express, který plul ze saúdskoarabské Džiddy do Safagy, najel v noční bouři na korálový útes známý jako Panorama a potopil se 16. prosince 1991.

Každý ponor pod mořskou hladinu je také příležitostí pozorovat nesmírně rozmanitou živočišnou říši. Nejen barevní koráli, ale i roztodivné malé i velké ryby a množství dalších živočichů.

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt láká také milovníky potápění

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy,...

Ráj levného potápění: egyptská Safaga

Safaga je malebné městečko vzdálené od známého letoviska Hurghada přibližně 40 kilometrů. Počasí je zde téměř pořád slunečné a obloha bez mraků. Místní mluví...

Výběr článků

Načítám