Hlavní obsah

Dovolená snů na Mayské riviéře

Právo, Bohuslav Borovička

Mexiko nabízí odpočinek u teplého moře i poznávání starých kultur. Desítky kilometrů bělostných pláží s pískem jako pudr, průzračné moře, palmy. Těm, kteří rádi kombinují lenošení u moře s poznáváním nových míst či jiných kultur, nabízí Mayská riviéra na mexickém poloostrově Yucatán návštěvu mayských sídel v Tulumu, Cobá nebo v Chichen Itzá. Na své si přijdou i milovníci potápění a surfování.

Článek

Letoviska na poloostrově Yucatán se rozkládají na pobřeží Karibiku v délce asi 160 kilometrů. Ač jsou v mnohém odlišná, jedno mají všechna tamní střediska společné. Čistá pláž je opravdu čistá, all inclusive skutečně zahrnuje všechna zákazníkova pomyšlení a služby jsou na té nejvyšší úrovni. Důvod je poměrně prostý.

Většinu rekreantů na Yucatánu představují Američané. Ti mají o kvalitě služeb jiné představy, než tomu je např. v některých zemích ve Středomoří. To, co je pro ně samozřejmostí, se nám může zdát přepychem, na který se budeme dívat s otevřenými ústy.

Dovolená na Mayské riviéře má velkou šanci stát se pro nás dovolenou snů, je to něco jako nahlédnutí do jiného světa, do něhož sice máme namířeno, ale ještě tam tak úplně nejsme.

Nejstarší je Cancún

Mayská riviéra postupně rostla od severu k jihu. Nejstarším a nejznámějším letoviskem je Cancún, který vyrostl na písčité kose v polovině 70. let minulého století. Hotelové komplexy postupně zabraly dvacet kilometrů dlouhý úsek podél pobřeží, omývaného Karibským mořem. Část písečné kosy má za sebou klidnou slanou lagunu.

Cancún se vším všudy představuje to, čemu se říká světoznámé mondénní prázdninové letovisko. Má množství zábavních podniků, na nákupy se lze vydat do módních butiků, na domorodé trhy i do rozlehlých nákupních středisek.

Rady na cestu:
JAK DO MEXIKA - Pobyty na Mayské riviéře jsou v penziónech se snídaní nebo také v pětihvězdičkových hotelích. Poznávací okruhy stojí podle délky a náročnosti mezi 70 a 80 tisíci Kč.
KDY CESTOVAT - Z hlediska počasí je nejvhodnější dobou k návštěvě poloostrova Zucatán prosinec až květen. V té době není vlhkost vzduchu příliš vysoká a vane svěží vítr. Od června do října je tepleji a vyšší vlhkost a druhá polovina tohoto období je navíc deštivá a vyskytují se během ní silné hurikány.

Cancún, resp. středisko, které je označováno jako Zona Hotelera, je sice rozlehlé, ale kteréhokoliv místa lze pohodlně dosáhnout autobusy, které po celé délce letoviska neustále pendlují.

Playa del Carmen

Mladší sestrou Cancúnu je poklidné městečko Play del Carmen, v němž byla výška hotelů omezena na pět podlaží, takže se ideálně skrývají v bujné vegetaci. Hlavní komunikace, po níž je letiště v Cancúnu dosažitelné za 40 minut, vede vnitrozemím mimo resort.

Osou letoviska je věhlasná třída 5. Avenida, pěší zóna s obchody, restauracemi, bary a zábavními podniky, žijící pestrým denním i večerním životem.

V centru letoviska se rekreantům nabízejí jednoduché penzióny, zatímco jeho jižní část tvoří hotelové komplexy. Playa del Carmen je oblíbená především mezi mladými lidmi pro svoji uvolněnou, neformální atmosféru.

Trajektem se lze za čtyřicet minut dostat z Playa del Carmen na ostrov Cozumel. U něj začíná druhý největší korálový útes na světě (po tom australském). Díky němu se Cozumel stal jednou z nejvyhledávanějších potápěčských lokalit na světě.

V klidu a v pohodlí

Dál na jih od Playa del Carmen není podél pobřeží souvislý pás hotelových komplexů. Pobřeží je porostlé bujnou tropickou vegetací, vykrajované mnoha lagunami. V nepravidelných rozestupech tam člověk narazí na luxusní hotely s rozlehlými pozemky, vyhledávané zejména těmi, kteří očekávají pohodlí, rozsáhlou nabídku sportovních aktivit a současně chtějí být stranou rušných letovisek.

Z této oblasti je to nejblíže k proslulým atrakcím Mayské riviéry, k laguně Xel-Ha, do zábavního parku Xcaret, v němž lze navštívit akvárium, zaplavat si s delfíny, prohlédnout si malé zoo a na závěr zhlédnout folklórní představení a show ve stylu Las Vegas. Můžete se vypravit také do nově zpřístupněné oblasti Skryté světy s krápníkovými jeskyněmi, zaplavenými sladkou vodou.

Pro každého něco

Ať trávíte svou dovolenou ve kterémkoli místě Mayské riviéry, všude vám bude k dispozici velice široká nabídka sportovních a rekreačních aktivit. Šnorchlování a potápění u pobřeží ostrova Cozumel, vodní skútry nebo lyže, parasailing kdekoliv na pobřeží.

K běžnému vybavení hotelů patří i tenisové kurty a minigolf. Některé hotely mají vlastní, třeba jen devítijamková golfová hřiště a v každém resortu nebo v jeho blízkosti se najde i klasické osmnáctijamkové hřiště.

Američané jsou ještě více než Evropané posedlí nakupováním. Od značkových módních výrobků až po suvenýry, o něž bude asi mezi našinci zájem největší.

Co stojí za to, abychom si to přes půl světa přivezli domů?

K oblíbeným suvenýrům patří ručně tkané vlněné přikrývky sarapes, barevné bavlněné šátky rebozos, další textilní zboží, ručně vyšívané ubrusy, halenky, šaty, sombrera. Po návratu si člověk zpravidla záhy začne klást otázku, co s nimi.

Místo v domě či v bytě spíše najdou indiánské malby (na plátně, kůži či dokonce peří ptáků), cínové a měděné předměty, korále a šperky z kamenů, případně závěsné sítě hamaky, v nichž se příjemně odpočívá.

Hlavně jídlem živ je člověk

Ojedinělým zážitkem při dovolené na Mayské riviéře je exotická a pikantní mexická kuchyně. Vznikla promísením aztéckých, mayských a španělských kulinářských tradic.

Mexiko je obrovské, každá z jeho oblastí má svoji vlastní kuchyni, ale všude jsou základem jídelníčku kukuřice, fazole a chilli papriky, ochucovadly koriandr, kmín, česnek, hořká čokoláda, limetky a avokádo. Fazole (frijoles) jsou všech velikostí a barev, nejčastěji černé nebo červené. Obvykle se podávají vařené, rozmixované a poté s cibulí, česnekem a chilli osmažené na pánvi.

Tradičními jídly jsou kuře, krocan a vepřové maso, z polévek sopa de lima, kuřecí vývar ochucený citrónem. Tortilla je tenká placka z kukuřičné (někdy pšeničné) mouky, upečená nasucho na rozpáleném plátu, nahrazující chléb. Podává se plněná kousky masa, zeleniny, mixovaných fazolí.

Specialitou jsou ostré omáčky salsa mexicana, salsa cruda, salsa de tomate a množství dalších, jejichž název se odvozuje od jejich složení. Společné mají to, že jsou velmi pikantní a pepřem nebo ostrými paprikami se při jejich přípravě nešetří.

PASY A VÍZA - Držitelé českého pasu nepotřebují k turistické cestě do Mexika vízum.
MĚNA, ČAS, ELEKTŘINA - Místní měnou je mexické peso (1 USD - 10 pesos). Není v zahraničí směnitelné a pro výměnu jsou výhodnější americké dolary než eura. Jsou přijímány běžné platební karty. Mexiko má několik časových pásem a letní i zimní čas. Po většinu roku je tam o sedm hodin méně než u nás. Napětí v zásuvkách je "americké", tedy 120 voltů, a "americké" jsou i zásuvky, tzn., je nutný adaptér s plochými kolíky.
BEZPEČNOST - Při zachování pravidel obezřetnosti jsou letoviska na Yucatánu bezpečná. Mohou se vyskytnout kapesní krádeže v místech, kde se shlukují turisté, ale žádné skutečné nebezpečí návštěvníkům nehrozí. Je užitečné nechat si udělat fotokopie cestovního pasu, platebních karet a letenek pro případ jejich ztráty či odcizení. Ze zdravotního hlediska není oblast Yucatánu nijak zvlášť riziková. Doporučují se léky proti průjmu a při závažnějších zdravotních problémech je vhodné obrátit se na soukromou kliniku. Pro takový případ je nezbytné cestovní pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám