Hlavní obsah

Dovolená po Česku? I v tuzemsku se vyplatí připojištění

Novinky, mšv

Ne zcela stabilní situace v Evropě přiměla mnoho Čechů zamyslet se nad svou dovolenou. I když se podle cestovních kanceláří ukazuje, že se lidé opět nebojí cestovat, i tak bude část z nich trávit své volno v tuzemsku. Aktuální nízké ceny pohonných hmot vybízejí k cestování autem, na dálnicích ovšem mohou řidiče zdržet opravy a uzavírky. A není také od věci se připojistit třeba kvůli úrazům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na území Česka sice platí standardní zdravotní pojištění, které pokryje případné náklady na ošetření, léky, transporty či hospitalizace, ale lze se nad jeho rámec připojistit na další rizika. Je to například úrazové pojištění, pod které spadá smrt úrazem nebo trvalé následky úrazu. Takové se vyplatí především pro ty, kteří po Česku míří za adrenalinem, třeba na via ferraty apod.

„Úrazové pojištění si lze sjednat jako dlouhodobé nebo i jako krátkodobé právě pro případ cestování či sportovních aktivit v době dovolené,“ uvádí Monika Bartlová z České kanceláře pojistitelů.

S příchodem léta se výrazně zvyšuje riziko úrazů, které není radno podceňovat
Monika Bártlová, Česká kancelář pojistitelů

Dále lze rovněž zařídit pojištění osobních věcí či zavazadel nebo pojištění odpovědnosti, kterému se lidově přezdívá pojistka na blbost. To lze uplatnit v případě, že nedopatřením poničíte například něčí majetek nebo někomu způsobíte škodu na zdraví.

„S příchodem léta se výrazně zvyšuje riziko úrazů, které není radno podceňovat. Důležitá je prevence, ale někdy se nehodám nedokážeme vyhnout. V rámci úrazového pojištění jsou kryty i vážné úrazy s trvalými následky, které znamenají zásah do života jedince i rodiny,“ dodává Bartlová.

Pojištění na tuzemské cesty nabízejí například Česká pojišťovna s balíčkem Tuzemsko. Ten obsahuje úrazové pojištění nebo pojištění zavazadel a vztahuje se na rekreační i pracovní cesty po České republice. Další možností je například Generali, nabízející obdobný balíček jako Česká pojišťovna. Ten se mimo jiné vztahuje i na lyžařské kurzy, školy v přírodě či lázeňské pobyty.

„Pojištění zavazadel je důležitou složkou, která ochrání majetek. Pojištění storna cesty pak pomůže v případě, že například kvůli nemoci nemůžete na svou již zaplacenou dovolenou odjet,” vysvětluje tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Benzín je nejlevnější za poslední půlrok

Na dovolenou po Česku je samozřejmě nejvhodnějším dopravním prostředkem auto. Nejen z hlediska, že do něj lze nacpat všechny věci a netahat se s nimi třeba po nádražích. Obzvlášť teď je velmi příznivé období vyjet na cestu právě osobním vozidlem, jelikož ceny pohonných hmot jsou nejnižší od prosince 2016. Průměrná cena Naturalu 95 klesla o 19 haléřů na 29,85 koruny za litr. Za naftu řidiči zaplatí průměrně 28,89 koruny za litr. [celá zpráva]

Pohodlnější cestování zajišťují také dálnice. Pokud nevlastníte klasickou roční známku, lze si zakoupit měsíční, která vozidla do 3,5 tuny vyjde na 440 korun, nebo desetidenní, která stojí 310 korun. V létě ovšem na řidiče čeká také množství uzavírek, třeba na dálnici D1, která prochází intenzivní modernizací. Nejhorší situace nastane na začátku a uprostřed prázdnin. Uzavírky se ovšem nevyhnou ani dálnicím D2 či D8. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám