Hlavní obsah

Dobře utajený vodopád v hlubokých lesích u šumavského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je z rodu vodopádů, které ožívají za jarního tání sněhu nebo po vydatnějších deštích. Pokud je ovšem jeden či druhý předpoklad naplněn, je až překvapivé, jak se drobná vodní stružka dovede rozeběhnout a rozeznít.

Bukový vodopád.Video: Novinky

 
Článek

Na Šumavě jsou v obecnějším povědomí vodopád v Bílé strži, jediný na české poměry skutečně vysoký šumavský vodní skok (13metrový, v katastru obce Hojsova Stráž), vodopád na Sekerském potoce nedaleko Srní a vodopády svatého Wolfganga nad Vyšším Brodem. Bukový vodopád je oproti nim utajenější – na Mapách.cz ho sice najdete, ale když si jeho jméno zadáte do textového vyhledávače, narazíte nejspíš pouze na stejnojmenný vodopád v Lužických horách poblíž Jedlové.

Nejvyšší, zhruba třímetrový přepad přes balvany vytváří Bukový potok v místě vzdáleném asi tři kilometry jihovýchodně od Vítkova hrádku, známé gotické hradní zříceniny. Nejsnáze se k vodopádu lze dostat od Frýdavy, součásti Přední Výtoně, a přívozu mezi ní a Frymburkem. Po silnici jsou to zhruba čtyři kilometry jihozápadním směrem na parkoviště Uhliště. Odtud již cílové místo není daleko.

Foto: Miroslav Šára

Padající voda Bukového potoka.

Zbývají asi tak dva kilometry. Polovina po silnici, poté jsem se vydal lesem podél toku Bukového potoka. Zatímco z Uhliště vede k Vítkovu hrádku červeně a žlutě značená turistická stezka, na jih směrem k vodopádu v závěru nevede vůbec žádná cesta. Bujný, místy podmáčený les, houštiny, příjemná šumavská divočina – a pak se náhle šumění deště mírně, po chvilce výrazněji zintenzivní; to mu již pomáhá blízká padající voda potoka.

V tu chvíli jsem se ocitl v poměrně ostře se svažujícím údolním zářezu, nedaleko bývalých Lindských Chalup, u potočního koryta, jehož balvany se prodírá bystrá voda. Několikadenní déšť, který stále ještě neustává, splnil svou úlohu dokonale. Útlý potok o sobě dává vědět…

Foto: Miroslav Šára

Čertovo kopyto.

Vyhlídka u medvěda

Příjemných turistických cílů, navíc vhodných pro jakékoliv roční období, je v dosahu celá řada. Pro následující řádky z nich vybírám výstup na jedno dokonalé vyhlídkové místo.

Vodopády, peřeje, kamenná moře a strmé skály. Na procházce údolím divoké Doubravy

Tipy na výlety

Start je přímo na břehu šumavského moře – Frýdavu střídá Lipno nad Vltavou. Od hráze míří vzhůru do lesů jihozápadním směrem modře značená turistická stezka. Jedna její odbočka krátce po zahájení výstupu vede doleva ke Godošově poustevně, nevelké jeskyni; hlavní trasa dál stoupá.

Foto: Miroslav Šára

Pohled z vyhlídky pod Medvědí horou.

Svého druhu „mezistanicí“ se stává nápadný skalní útvar Čertovo kopyto, ale cíl je v tuto chvíli ještě výš. Na vyhlídkovém místě pod Medvědí horou.

Už z míst pod vyhlídkovou skálou je krásný rozhled, natož když až nečekaně pohodlně návštěvník vystoupá na vrchol skaliska. Lipenská vodní nádrž, české malé moře v sevření oblých zalesněných kopců, jako na dlani. Přesvědčte se sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám