Hlavní obsah

Do Tádž Mahalu jen na tři hodiny. Za víc si turisté připlatí

Novinky, mšv

Indický Tádž Mahal zavede návštěvnickou restrikci. Turisté budou moci do slavného mramorového mauzolea na tři hodiny, pokud se zdrží déle, připlatí si. Jedná se už o druhou regulaci, kterou správa památky tento rok představila. Předchozí, která ale nakonec zřejmě nevejde v platnost, měla nastavit maximální počet indických návštěvníků na 40 000 denně. O novince informoval Independent.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámější indická památka se nachází v Ágře.

Článek

Restrikcí chtějí úřady zamezit přelidnění areálu, velký počet turistů totiž nemá na stav nejznámější indické památky dobrý vliv. Denně navštíví Tádž Mahal kolem 50 000 lidí, ročně až sedm miliónů. V kombinaci se smogem tak vznikají škody na bílém mramoru, z nějž je mauzoleum postavené. Nová regulace by měla památce alespoň částečně ulehčit.

Tři hodiny by podle správy měly na prohlídku stačit. „Tento krok by měl zmírnit přetížení uvnitř památky, zabránit turistům, aby se v areálu zdržovali zbytečně dlouho, a také usměrnit davy u bran,“ uvedl archeolog Bhuvan Vikram pro server Sky News.

„Řekli jsme si, že tři hodiny by na prohlídku měly být dostačující, i pokud se budou turisté procházet klidným tempem,“ dodal Vikram s tím, že pohyb návštěvníků se bude monitorovat během hlavní i vedlejší sezóny a uvidí se, zda bude zapotřebí ještě nějakého vylepšení.

Nejméně platí Indové

Vstupenky turistů budou kontrolovány u východu, a pokud by se ukázalo, že v areálu strávili déle než tři hodiny, budou nuceni koupit si nový lístek. Pokud bude nová strategie fungovat, nebude se podle Vikrama zavádět limit na maximální počet návštěvníků, jenž byl představen začátkem roku. [celá zpráva]

Za vysokým počtem turistů stojí zřejmě i velmi nízká cena vstupenky. Zahraniční návštěvníci platí 1000 indických rupií, což je necelých 320 korun, lidé z jihoasijských zemí 530 rupií, tedy zhruba 170 korun. Nejméně platí sami Indové — 40 rupií, což je asi 13 korun.

S hordami turistů bojují památky a města po celém světě, zejména v Evropě. V loňském roce to byly především italské Benátky nebo chorvatský Dubrovník, který v srpnu představil plán na zavedení limitu počtu turistů, kteří budou moci město za den navštívit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám