Hlavní obsah

Do kouřimského skanzenu by měly přibýt další budovy

V současnosti je v Muzeu lidových staveb v Kouřimi na Kolínsku devět obytných a hospodářských budov ze středních, východních a severních Čech. Doplňují je drobné památky. V budoucnu by tady však měly přibýt další stavby.

Foto: Archiv Muzea lidových staveb v Kouřimi

Pohled na zasněžený skanzen v Kouřimi

Článek

Plánovaný projekt na rozšíření kouřimského skanzenu počítá s výstavbou šestnácti budov i s úpravou těch stávajících. Po rekonstrukci by se zdejší objekty měly přiblížit původnímu architektonickému a dispozičnímu uspořádání.

„Některé chalupy budou ve svém původním místě rozebrány a poté převezeny do areálu skanzenu, kde se znovu postaví. Ve výjimečných případech se zhotoví kopie historických staveb," uvedl hejtman Josef Řihák.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Kouřimský skanzen vznikl v roce 1972 a původně se do něj měly převážet jen historické objekty ze zátopové oblasti přehrady Želivka. Postupně se ale jeho expozice rozšiřovaly a nyní je jediným skanzenem v zemi, který shromažďuje stavitelské památky z celého území Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Rožnovský skanzen chystá pro turisty novinky

Rok 2013 se pomalu blíží ke konci, což Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nemusí trápit. Na následující rok má totiž už jasný plán,...

Výběr článků

Načítám