Hlavní obsah

Do Japonska bez oblečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chystáte se do Japonska a nevíte, jaké svršky si zabalit? Klidně žádné, pokud tam poletíte s Japan Airlines. Ne že by asijská země byla tolik nakloněná nudismu, japonské aerolinky ale zahájily zkušební provoz služby pronájmu oblečení na celou dobu pobytu.

Foto: Profimedia.cz

Že by bylo balení oblečení na cesty minulostí?

Článek

Služba, upozorňující na zrušení nutnosti balení oblečení už svým názvem Any Wear, Anywhere, běží od začátku července a bude pro cestující japonských aerolinií dostupná do konce září 2024. Poté bude vyhodnoceno, jak byl naplněn primární cíl, a to snížit emise letadel snížením váhy přepravovaných zavazadel. Zohledněny budou i emise vzniklé praním a dodávkami oblečení, uvedlo CNN.

V tuto chvíli se odhaduje, že deset kilogramů ušetřených v zavazadle by se mělo rovnat sedmi a půl kilogramům ušetřeným na emisích, což má být ekvivalentem 10 minut sušení vlasů fénem po dobu 78 dnů.

Letní i zimní, formální i ležérní

Služba samozřejmě respektuje potřeby jednotlivců, proto si každý může navolit, zda stojí o dámské, nebo pánské oblečení, jaké je roční období, počet svrchních a spodních vrstev a dále preferuje-li formální, či ležérní styl. Vybírá samozřejmě i datum a jméno hotelu, kde na něj taška se vším potřebným má čekat.

Vše se objednává přes web, a to za cenu v přepočtu zhruba 780 korun až 1100 korun za celou dobu pronájmu. Počítá se zřejmě se standardní dobou dovolené, u delšího časového období by suma pravděpodobně narostla. Oblečení je buď použité, nebo pochází z nadbytečných zásob společnosti. Po dokončení užívání je opětovně vypráno a vráceno do oběhu.

Pronájem oblečení už využili návštěvníci Japonska ze 115 světových zemí, přestože v nich služba obvykle nemá žádnou reklamu. Nejčastěji si svršky rezervují Američané a Australané.

Proč se na dovolené tahat s kufry a prát?

„Cestování je moje velká láska a byla jsem už v mnoha zemích světa, ale vždycky mě otravovalo tahat zavazadla a prát v zahraničí. Na cestách je pro mě nejdůležitější ubytování, jídlo a oblečení. V zahraničí jsou hotely a restaurace, tak proč bychom si museli vozit oblečení z domu? “ říká Miho Morijová, která přišla s nápadem a úspěšně navázala spolupráci s japonskou společností zprostředkující rezervační systémy, doručování a praní oblečení.

S myšlenkou na pronájem šatníku přišla Morijová úspěšně již před pandemií covidu-19, v důsledku neustálých zdržování ale musela v podstatě začínat znovu a nebylo lehké najít leteckou společnost, která by její vizi vyšla vstříc.

Nejvyšší hora Japonska úpí pod nájezdy turistů

Cestování

Co čeká za žlutými dveřmi s nápisem knihkupectví

Cestování

Nina Gborová, odbornice na udržitelnou módu, vidí v této službě i další pozitivní dopady než jen snížení emisí a ušetření paliva letadel. Lidé si podle ní na cesty, ať už služební, či volnočasové, často kupují nové oblečení. Ušetří se tak zbytečný odpad z tohoto oblečení. Prodloužení životnosti nošení oděvů o devět měsíců také snižuje uhlíkovou stopu každého vyrobeného kusu. A zapůjčené oděvy budou na rozdíl od těch roky nečinně ležících ve skříni vskutku využity.

Jak autorka, tak odbornice na módu proto vidí velký potenciál v pronájmu šatníku na dovolenou po celém světě.

Anketa

Pronajali byste si na dovolené oblečení na dobu pobytu?
Určitě, nebaví mě balit.
27,9 %
Proč ne, jiný kraj, jiný mrav.
8,5 %
Záleželo by na destinaci.
2,9 %
Rozhodně ne. Mám rád své oblečení a přijde mi to nehygienické.
60,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4183 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám