Hlavní obsah

Do Itálie na řemeslnou zmrzlinu? Při výběru podniku si dávejte pozor

1:43
1:43

Poslechněte si tento článek

Itálie je celosvětově vyhlášená skvělou gastronomií, která jen těžko hledá konkurenci. Mezi turisty nejvyhledávanější lokální pochutiny dlouhodobě patří těstoviny a skvělá řemeslná zmrzlina, italsky gelato. Z médií se ale letos ozývá varování, aby si návštěvníci dobře vybrali podnik, kam si na chlazenou pochoutku zajdou. Není totiž gelato jako gelato. A nekvalitní produkt lze často rozpoznat už na pohled.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Italské zmrzlině se téměř nedá odolat. Výběr správného podniku je ale klíčový.

Článek

Před zmrzlinovými podvody, ke kterým dochází na turisticky nejexponovanějších místech Itálie, a obzvláště v Římě, varoval server Daily Mail, který čerpal z webu express. Levnou alternativu italské řemeslné zmrzliny lze podle odborníků do značné míry poznat už na první pohled.

Zmrzlina vyrobená klasickou metodou má být hustá a především její barva mívá světlejší odstín. Hodně výrazná barva a divoké odstíny naznačují používání umělých barviv, která jsou v klasickém gelatu zapovězená.

Pokud si nejste jisti výběrem podle vzhledu, poraďte se s internetem ohledně nejvhodnějšího podniku v okolí. Využít můžete uživatelská hodnocení na cestovatelském serveru Tripadvisor či na jednotlivých vyhledavačích i přímo na mapě daného města. Ty nejlepší zmrzlinárny mají hodnocení vyšší než 4,5 z 5.

Nejmenší porce italské zmrzliny, která je ale i přesto na naše poměry poměrně štědrá a lze ji přirovnat ke dvěma klasickým českým kopečkům, nyní stojí kupříkladu v půvabných historických městech Boloně a Florencii mezi 3,5 a 4,5 eura (87 až 112 korun) podle podniku.

Kdo si není jistý s výběrem příchutě, měl by vsadil na pistáciovou, která je v Itálii nejoblíbenější volbou. „Spálit“ se s pistáciovou je tak spíš výjimečné. Další nejčastěji vyskytující se příchutí v zemi je stracciatella.

Výběr článků

Načítám