Hlavní obsah

Do Itálie na řemeslnou zmrzlinu? Při výběru podniku si dávejte pozor

Itálie je celosvětově vyhlášená skvělou gastronomií, která jen těžko hledá konkurenci. Mezi turisty nejvyhledávanější lokální pochutiny dlouhodobě patří těstoviny a skvělá řemeslná zmrzlina, italsky gelato. Z médií se ale letos ozývá varování, aby si návštěvníci dobře vybrali podnik, kam si na chlazenou pochoutku zajdou. Není totiž gelato jako gelato. A nekvalitní produkt lze často rozpoznat už na pohled.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Italské zmrzlině se téměř nedá odolat. Výběr správného podniku je ale klíčový.

Článek

Před zmrzlinovými podvody, ke kterým dochází na turisticky nejexponovanějších místech Itálie, a obzvláště v Římě, varoval server Daily Mail, který čerpal z webu express. Levnou alternativu italské řemeslné zmrzliny lze podle odborníků do značné míry poznat už na první pohled.

Zmrzlina vyrobená klasickou metodou má být hustá a především její barva mívá světlejší odstín. Hodně výrazná barva a divoké odstíny naznačují používání umělých barviv, která jsou v klasickém gelatu zapovězená.

Pokud si nejste jisti výběrem podle vzhledu, poraďte se s internetem ohledně nejvhodnějšího podniku v okolí. Využít můžete uživatelská hodnocení na cestovatelském serveru Tripadvisor či na jednotlivých vyhledavačích i přímo na mapě daného města. Ty nejlepší zmrzlinárny mají hodnocení vyšší než 4,5 z 5.

Nejmenší porce italské zmrzliny, která je ale i přesto na naše poměry poměrně štědrá a lze ji přirovnat ke dvěma klasickým českým kopečkům, nyní stojí kupříkladu v půvabných historických městech Boloně a Florencii mezi 3,5 a 4,5 eura (87 až 112 korun) podle podniku.

Kdo si není jistý s výběrem příchutě, měl by vsadil na pistáciovou, která je v Itálii nejoblíbenější volbou. „Spálit“ se s pistáciovou je tak spíš výjimečné. Další nejčastěji vyskytující se příchutí v zemi je stracciatella.

Výběr článků

Načítám